Cărțile de tarot create de Arthur Edward Waite și desenate de Pamela Colman Smith, la începutul secolului al XX-lea, reprezintă astăzi cel mai cunoscut și mai utilizat pachet de tarot, depășind în celebritate chiar și mai vechiul Tarot de Marsilia.  

 

Organizaţia Golden Down şi apariţia tarotului lui Waite

Dacă pentru originea tarotului de Marsilia trebuie să cercetăm istoria Evului Mediu european, îndeosebi Franța și Italia secolelor XIV – XVI, Tarotul lui Waite are o istorie ceva mai scurtă.  

Originile sale sunt strâns legate de grupul ocult englez întemeiat în secolul al XIX-lea cunoscut sub numele de Order of The Golden Down sau, pe scurt, Golden Down (Zorii Aurii). Din acesta au făcut parte peronalități extreme de cunoscute, precum poetul William Butler Yeats sau magicianul Aleister Crowley, dar și cei doi oameni care au avut rolul fundamental în crearea tarotului Waite: Arthur Edward White, creatorul său la nivel de concept și de simboluri, și Pamela Colman Smith, cea care a desenat atât marile, cât și micile arcane (faptul că și micile arcane sunt illustrate reprezintă una dintre principalele inovații pe care acest pachet de cărți le-a adus în evoluția istorică a tarotului).  

tarotul lui waite

Cei doi – Waite și Pamela, s-au cunoscut chiar în cadrul organizației Golden Down. Aceasta fusese întemeiată în 1988 de Samuel McGregor Mathers, Wynn Westcott și William Woodman și se dorea în principal o școală consacrată studiului științelor oculte, precum tarot, astrologie, magie sau geomanție.

Waite, născut în 1857, a ajuns cu timpul să joace un rol extrem de important într-una din ramurile în care avea să se desprindă societatea, ca urmare a neînțelegerilor dintre membrii săi. În 1903, el era deja mare maestru al Ordinului Hermetic Golden Dawn, căruia i-a schimbat numele în Sfântul Ordin Golden Dawn. Această modificare, precum şi accentul pus pe magie şi misticism, i-a făcut pe mulţi membri ai ordinului să formeze un grup rival, sub conducerea lui William Butler Yeats. Problemele interne au continuat până la plecarea lui Waite din Golden Dawn, în 1914.

De altfel, contactele lui Waite cu diferite societăți secrete au fost multiple. În 1901, el adera la Francmasonerie, iar în 1902 devenea membru al Societas Rosacruciana din Anglia. Mai târziu, după ieșirea din Golden Dawn, Waite a întemeiat el însuși o astfel de societate, numită Fellowship of The Rosy Cross.

 

Pachetul de cărţi şi The pictorial Key of The Tarot, de A. E. Waite

Pachetul cu cele 78 de arcane majore și minore, cunoscute astăzi sub numele de Tarotul lui Waite a apărut pentru prima dată în 1910, împreună cu cartea intitulată Key of The Tarot. În anul următor, 1911, cartea a apărut la editura lui W. Rider, din Londra, cu titlul complet: Pictorial Key of The Tarot, Being Fragments of a Secret Tradition Under The Veil Of Divination, By Arthur Edward Waite, With 78 Plates, Illustrating The Greater And Lesser Arcana, From Designs By Pamela Colman Smith.

Aşadar, titlul arată în mod clar concepţia lui Waite despre tarot: acesta reprezintă fragmente dintr-o tradiţie secretă, ascunsă sub vălul divinaţiei. În acelaşi timp, el subliniază în Prefaţă faptul că divinaţia este un fapt real din istoria tarotului şi încearcă să pună la punct un sistem nou, care să înlocuiască vechile metode greoaie de divinaţie.

În prima parte a cărţii, vorbeşte despre văl şi despre simbolurile sale, analizând pe rând arcanele majore şi minore, dar face şi o incursiune în istoria tarotului.

În partea a doua, prezintă doctrina din spatele vălului, vorbind despre tarot şi tradiţia secretă, precum şi despre simbolismul intern al Marilor Arcane.

În partea a treia, revine la metodele exterioare ale oracolelor, vorbeşte despre diferenţa dintre marile şi micile arcane, despre semnificaţia divinatorie a lor şi recomandă o veche metodă celtică de divinaţie.

Prin această carte şi prin pachetul de cărţi Raider-Waite, Arthur Edward Waite a stabilit o nouă etapă în evoluţia tarotului şi a impus noi standarde pentru această disciplină străveche, ridicând-o de la rangul de ghicit pentru a se referi în special la simbolurile ascunse în spatele vălului.

 

Caracteristicile Tarotului lui Waite

Principalele inovații aduse de pachetul de cărți de tarot al lui Waite sunt următoarele:

- Arcanele minore sunt și ele illustrate cu simbolurile corespunzătoare, pentru prima dată în istoria tarotului.

- În cadrul Arcanelor majore, a fost inversat locul a două cărți: Dreptatea și Puterea. În tarotul lui Waite, Dreptatea devine a XI-a arcană, iar Puterea primește numărul opt, în timp ce, în taroturile anterioare, lucrurile stăteau exact invers. 

- Se insistă asupra faptului că prima arcană este Magicianul, arcana cu numărul 1, și nu Nebunul, arcana cu numărul zero sau, în alte taroturi, fără număr. Waite atrage atenția inclusiv asupra faptului că acestei arcane - Magicianul - m îi corespunde prima literă din alfabetul evreiesc, Aleph, ceea ce justifică şi poziţia sa printre cărţile de tarot.