Berbecul este primul semn de foc din seria zodiacală. El evocă începutul primăverii, lupta vieţii şi a forţelor naturale în acţiune. Guvernat de Marte, planetă năvalnică şi plină de voinţă, Berbecul este în analogie cu casa I, casa eului, a hotărârilor, a comportamentului. 

Să vedem care este portretul tipic al nativului în Berbec, analogiile acestui semn, psihologia planetei sale şi descrierea a ceea ce acest semn poate să producă mai rău în ceea ce priveşte umanitatea. 

 

Autoportret zodia Berbec 

Sunt plin de energie şi am nevoie ca mâinile mele să fie ocupate cu ceva, să-mi muncesc corpul ca să mă simt bine în pielea mea de oaie. Îmi place să fiu contrazis, pentru că nu se poate lupta împotriva oamenilor care caută mereu împăcarea, şi mă simt exaltat în luptă, oricare ar fi forma ei. Doar cu prietenii sau cu prietenele mele Balanţele pot să ţin capul plecat: Farmecul lor mă dezarmează chiar şi pe mine, războinicul zodiacului!

Mă simt adesea ca un cavaler în căutarea aventurii, gata să apăr văduva şi orfanul, am o inimă mare, dar şi o furie la fel de mare! De fapt, ştiu că, cu cât presiunea este mai mare, cu atât am mai multă energie..... Pe deasupra, orice Berbec detestă monotonia: dacă trebuie să fac fără încetare aceleaşi lucruri, mă minez până în vârful coarnelor. Am nevoie de noi provocări, trebuie să încep mereu lucruri noi!

Se vorbeşte adesea despre un elefant într-un magazin de porţelan... Dar imaginaţi-vă puţin, eu Berbecul furibund, în mijlocul farfuriilor şi al ceşcuţelor fine. Credeţi-mă, fac cât un pachiderm când e vorba de pagube! De altfel, mi se reproşează adesea că sunt puţin greoi. E greu să-ţi întorci de 7 ori limba în gură: ăsta-i un truc pentru Taur! Dar în fine, câteodată trebuie să recunosc că vexez oamenii împotriva voinţei mele, fără ca măcar să-mi dau seama! Ei bine, mi se spune că sunt şi candid... Şi apoi, pffff, nu-i aşa de grav dacă răcnesc o data! Cad la fel de repede precum am urcat.

Ştiu că nu-i întotdeauna uşor să te descurci cu muflonul şi asta mă face să am ceva probleme cu disciplina! De altfel, aş face orice ca să devin propriul meu şef.... Am un principiu în privinţa asta: un ordin este bun dacă vine de la mine, şi îmi place să îndeplinesc o dorinţă dacă este a mea! Egoist? Păi, poate, câteodată (nimeni nu-i perfect!). Îmi place ca, atunci când vine vorba de mine, să fie folosite cuvinte precum independenţă, autonomie şi sete de libertate.

Şi, la urma urmelor, cred ca am şi alte calităţi umane! Berbecul este loial şi serviabil, pasional în dragoste, năvalnic şi mereu entuziast. Îmi place viaţa bună şi sunt activ, unul adevărat, care nu se plictiseşte decât la ideea că trebuie să se culce...Depinde şi cu cine....pentru că sunt activ şi pasional şi pe planul ăsta, înţelegeţi voi ce vreau să spun! Mi se spune că sunt autoritar, dar nu-i ăsta cel mai bun mijloc ca să fac ce vreau? În orice caz, dacă are cineva vreo problemă cu asta, putem să mergem să discutăm afară....

Şi o ultimă precizare pentru cei care nu mă văd decât ca pe o brută fără creier: romancierul francez Emile Zola, maestrul naturalismului, era Berbec până în măduva oaselor, cu Soarele, Luna, Mercur, Marte şi Pluton în acest semn!

 

Câmpul lexical al Berbecului

Vârsta: naşterea şi primii paşi

Filosofie şi religie: militantism, individualism, empirism.

Locuri: câmpul de bătălie, măcelăria, arenele, ringurile, bazele militare, stadioanele.

Analogie astrologică: Foc, casa I, Marte, Domiciliul în Berbec, Exaltarea în Capricorn, Căderea în Rac.

Profesii: conducător, militar, profesii care implică risc, precursor, aventurier, sportiv, chirurg, deschizător de drumuri

Evenimente: Stimulările, războaiele, iniţiativele, victoriile prin forţă, dorinţele satisfăcute, competiţiile, impulsul iniţial, violenţa.

Simbolism: Începuturile, obiectele tăioase, armele, gelozia, predispoziţiile, declinul.

Arcanele din Tarot: arcana a VI a, Îndrăgostiţii şi arcana a VIII-a : Puterea.

Corp şi sănătate: capul, faţa, maxilarul, sistemul muscular, globulele roşii.

Relaţii şi stereotipuri: rivalii, amantul, poliţiştii, soldaţii, pompierii, eul.

Factori inconştienţi: afirmarea de sine, autenticitatea, energia, spontaneitatea, temperamentul, identitatea.

Calităţi: înflăcărarea, rapiditatea, încrederea în sine, individualismul, spiritul de cuceritor, curajul, energia, eficacitatea, vioiciunea.

Defecte: brutalitate, impulsivitate, nerăbdare, naivitate, furie, fanatism, imprudenţa, ostentaţia, încăpăţânarea, desfrâul.

Fauna: tigrul, pantera, mistreţul, lupul, jaguarul.

Flora: tutunul, bujorul, rozeta, ciuboţica-cucului.

Metale şi pietre: fierul, oţelul, rubinul, granatul.

Culori şi parfumuri: roşul, purpuriul, santalul, verbină.

 

Portret otrăvit al Berbecului

Dacă fiinţa umană poate să se îmbunătăţească, să evolueze, să îşi şteargă defectele şi să îşi scoată la înaintare calităţile, se mai întâmplă şi ca ea să se încurce în propriile-i impulsuri dintre cele mai negative. Această regresie poate, de exemplu, să fie antrenată în alcoolism, din cauza unor împrejurări foarte grele ale vieţii sau din cauza acumulărilor nervoase. Puţin lipseşte ca valorile acestui semn să fie stricate pe deplin şi să putem realiza un portret „otrăvit”.

Iată deci descrierea Berbecului în ceea ce poate el dezvolta în cel mai negativ şi mai dispreţuitor mod. Acest portret se aplică atât bărbaţilor cât şi femeilor.

Agitat şi tare în gură, Berbecul nostru râios este atât de convins că brutalitatea biruieşte orice, încât se aruncă cu capul înainte în orice afacere şi se încăpăţânează inutil să agreseze oamenii care nu i-au făcut nimic, dar care au neşansa de a fi mai slabi decât el. Simte o plăcere răutăcioasă în a persecuta lumea, aici fiind inclusă chiar şi familia sa, găsind o bucurie sadică în a-şi umili şi a-şi provoca aproapele, cu scopul de a se simţi superior.

Arivist zăpăcit şi naiv, el se va înşela aproape sistematic asupra adversarului sau asupra vreunei cauze, şi ranchiuna sa se va îndrepta spre cei nevinovaţi, pentru că el este dezgustat de viaţă şi nu vede de ce ceilalţi ar avea dreptul de a fi fericiţi.

Uşor influenţabil de către cei care vorbesc cel mai tare sau care promulgă ura, se va lăsa orbit de discursurile care îi flatează eul, aruncând toate responsabilităţile eşecurilor sale asupra unui „ţap ispăşitor”.

Egoist, nedrept şi lacom, Berbecul nostru râios se îndreaptă uşor spre mizantropie şi depravare, de vreme ce singurul interes pe care îl mai are este de a de bucura la maxim, oricare ar fi preţul sau consecinţele.

Îndreptându-se cu uşurinţă spre despotismul de salon, irascibil şi belicos, el poate deveni brutal, atât fizic cât şi verbal. Lipsa sa de tact nu va fi egalată decât de caracterul său violent şi pueril. 

Cadouri potrivite pentru zodia Berbec

Măncărurile preferate ale Berbecului 

Atenţie!

Semnul solar nu este decât o componentă a personalităţii. El trebuie să fie completat măcar de poziţiile Ascendentului, Lunii, a lui Mercur, Venus şi Marte. Semnul solar nu este decât o bază de plecare, un fel de portret general care trebuie să fie rectificat într-un tot coerent de către ceilalţi factori (foarte numeroşi) ai unei teme natale. Astfel, un horoscop exact se realizează doar ţinând cont de toate aceste aspecte. Puteți comanda AICI analizele astrale personalizate oferite de Club Mistic.