Shivananda sau Swami Shivananda Saraswati (1887-1963) este un maestru spiritual hinduist, care a predat yoga şi sistemul Vedanta. După o carieră de medic în Malaiezia, Shivananda s-a retras din lume şi a dus, începând cu 1923, o viaţă de pustnic. În ultima parte a vieţii, a trăit în India, în apropiere de Himalaya, la Rishikesh, unde a creat Divine Life Society (Societatea Vieţii Divine) şi Shivananda Ashram, pe malul Gangelui. Este un precursor al difuzării hinduismului în afara Indiei şi creatorul unui sistem de yoga integrală.

În timpul şederii sale în India din perioada interbelică, Mircea Eliade a petrecut mai multe luni alături de Swami Shivananda.

Dintre cărţile scrise de Shivananda care au fost traduse la noi, amintim: Puterea Gândului, Guru Tatva, Bucură-te de fericirea spirituală, Sănătate şi fericire, Samadhi Yoga, Karma Yoga, Cucerirea minţii.

 

Citate din Shivananda

• Pune-ţi inima, mintea şi sufletul chiar şi în cele mai mărunte acţiuni! Acesta e secretul succesului.

• Un munte e făcut din mici grăunţe de pământ. Un ocean e făcut din mici picături de apă. La fel, viaţa nu e altceva decât o serie nesfârşită de amănunte, acţiuni, discursuri şi gânduri. Iar consecinţele acestora, fie ele bune sau rele, ajung foarte departe.

• Tânjeşte după un lucru şi îl vei obţine! Renunţă să îl mai doreşti şi va veni singur la tine!

• Umilinţa nu este laşitate. Blândeţea nu este slăbiciune. Umilinţa şi blândeţea sunt, într-adevăr, puteri spirituale.  

• Dacă nu cunoşti regulile de bună-purtare, nu îţi poţi forma caracterul.

• Există ceva bun în fiecare eşec aparent. Nu poţi vedea acum despre ce e vorba, dar o să apară cu timpul. Ai răbdare!

• Asemenea unui copil, uită imediat orice jignire! Nu o păstra niciodată în inimă, pentru că va aprinde ura!