Vă oferim un calendar al mișcării retrograde a planetelor pentru anul 2020. Este un an în care toate planetele vor retrograda, unele de mai multe ori (Mercur și Uranus), altele o singură dată (Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Neptun și Pluton). Nodul Nord și Chiron vor fi și ele retrograde. În schimb, Lilith sau Luna neagră evoluează tot anul în mers direct.

Semnificația planetelor retrograde


Mișcarea retrogradă a planetelor reprezintă deplasarea lor aparent „invers“ pe cer, așa cum sunt observate de pe Pământ. Această retrogradare aparentă este explicată prin faptul că Pământul călătorește prin spațiu mai repede decât Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun și Pluton și mai încet decât Mercur, Venus și Marte, aflate mai aproape de Soare. De aici rezultă o senzație asemănătoare cu cea de pe autostradă sau dintr-o gară, când se creează o iluzie optică: mașina sau trenul mai lente, pe care le depășim, par uneori să meargă înapoi.


Deși totul pornește de la o iluzie optică, asta nu înseamnă că retrogradarea e lipsită de importanță. Ea contează din perspectiva noastră – așa se văd și se simt lucrurile de pe Pământ și e normal să judecăm universul din punctul de vedere al locului în care trăim.
Unii astrologi consideră că mișcarea retrogradă a planetelor are efecte nefaste, deoarece se desfășoară împotriva ordinii firești a lucrurilor. Însă o planetă retrogradă nu este neapărat ceva rău – de fapt, ne oferă șansa de a recunoaște, de a înțelege și de a repara greșeli din trecut.

Planete retrograde în 2020 – calendar


17 februarie-10 martie: Mercur retrograd în Pești și Vărsător


18 iunie-12 iulie: Mercur retrograd în Rac

14 octombrie-3 noiembrie: Mercur retrograd în Scorpion și Balanță


13 mai-25 iunie: Venus retrograd în Gemeni

9 septembrie-14 noiembrie: Marte retrograd în Berbec


14 mai-13 septembrie: Jupiter retrograd în Capricorn

11 mai-29 septembrie: Saturn retrograd în Vărsător și Capricorn


12 august 2019-11 ianuarie 2020: Uranus retrograd în Taur

15 august 2020-1 ianuarie 2021: Uranus retrograd în Taur


23 iunie-29 noiembrie: Neptun retrograd în Pești


25 aprilie-4 octombrie: Pluton retrograd în Capricorn

Nodul Nord și Chiron vor fi și ele retrograde, în 2020.


Nodul Nord este retrograd în Rac și Gemeni, pe întreg parcursul anului.

Chiron este retrograd în Berbec, între 11 iulie și 15 decembrie.
În schimb, nu există mișcare retrogradă a lui Lilith, în 2020.