Soarele are o importanță deosebită în astrologie, fiind –pentru mulți oameni – singurul element astral pe care îl cunosc. De fapt, când cineva spune că e Gemeni, Scorpion sau orice altă zodie, asta înseamnă pur și simplu că, atunci când s-a născut, Soarele se afla în semnul astral respectiv. Vă prezentăm semnificația Soarelui în astronomie, mitologie și astrologie.

Soarele in astronomie

Soarele, steaua centrală a sistemului nostru solar, în jurul căruia se rotesc toate celelalte corpuri cereşti – planetele cu sateliţii lor, asteroizii, cometele şi meteoriţii -, are un volum de 1 300 000 de ori mai mare decât Pământul şi este de 330 000 de ori mai greu decât planeta noastră. Adunată, masa tuturor celorlalte corpuri cereşti amintite este total nesemnificativă, în comparaţie cu a sa.

Vârsta actuală a Soarelui este de aproximativ 4,5 miliarde de ani, el neajungând încă la jumătatea vieţi unei stele de dimensiunile sale, evaluată la 10 miliarde de ani. Un gigant din hidrogen şi heliu cu o temperatură la suprafaţă de 5 500 de grade Kelvin, Soarele este sursa luminii, căldurii, a razelor ultraviolete şi a altor tipuri de radiaţii care ajung pe Pământ. În ultimă instanţă, este sursa vieţii.

Soarele in mitologie

Date fiind toate acestea, nu e deloc de mirare că, în toate mitologiile, Soarele a jucat un rol esenţial, zeii solari fiind consideraţi, nu de puţine ori, zei supremi.

În Egiptul antic era venerat sub forma zeului Ra, dar tot aici a existat şi o primă religie monoteistă, al cărei unic zeu era tocmai Soarele, numit Aten. Această religie introdusă de faraonul Akhenaten nu a supravieţuit însă mult, ci curând s-a revenit la vechile credinţe.

În India vedică şi, prin urmare, în hinduism, Soarele este adorat sub forma zeului Surya.

În Grecia antică, zeul Soarelui a fost Helios, identificat de multe ori cu zeitatea luminii, Apollo, numit şi Phoebus, adică „strălucitorul“.

Echivalentul roman al acestor zeităţi era Sol, desemnat de cele mai multe ori ca Sol Invictus (Soarele nebiruit). De altfel, de la termenul roman „Sol“ vine şi numele actual al acestui astru.

Zeiţa supremă a religiei shintoiste din Japonia, Amaterasu, este de asemenea o zeitate solară şi se consideră că actuala familie imperială niponă este formată din descendenţii săi îndepărtaţi.

Toate acestea sunt zeităţi puternice, luminoase, pozitive, cu un rol fundamental în evoluţia universului şi a fiinţei umane.

Soarele in astrologie

În astrologie, Soarele are, de asemenea, semnificaţii multiple. El reprezintă conştiinţa, în timp ce Luna reprezintă subconştientul. De asemenea, Soarele reprezintă tatăl, în timp ce Luna este pusă în legătură cu mama. În acelaşi timp, Soarele este legat de calităţi masculine precum puterea, vitalitatea sau voinţa.

Prezenţa Soarelui într-o anumită casă astrologică indică, de asemenea, creativitatea pe care individul o manifestă în domeniul respectiv. În sfârşit, Soarele este pus în legătură cu copilăria şi cu valorile asociate stării de copil, în primul rând cu puritatea şi cu joaca.

Locul ocupat de Soare într-un horoscop oferă, aşadar, indicii fundamentale despre personalitatea şi conştiinţa individului.

Ca metal, îi este asociat aurul, iar organul anatomic corespondent este inima, centru al întregului corp. Îi corespund, de asemenea, culorile galben şi auriu.

Domiciliul Soarelui este în zodia Leului. El se află în exaltare în Berbec, o altă zodie de foc, şi în trigonocraţie în cea de-a treia zodie de foc – Săgetătorul. Soarele se află în exil în Vărsător şi în cădere în Balanţă.