Mercur este, în astrologie, una dintre planetele personale, care influențează în special procesele mentale și comunicarea. Astronomic, vorbim despre planeta cea mai apropiată de Soare, iar mitologia greacă ni-l înfățișează pe Hermes ca pe un zeu cu atribuții extrem de complexe.

Mercur în astronomie

Mercur este planeta cea mai apropiată de Soare, mişcarea sa de revoluţie în jurul acestuia desfăşurându-se în numai 88 de zile. În schimb, perioada de rotaţie în jurul propriei axe este mult mai îndelungată, fiind echivalentă cu 58 de zile terestre.

Tot datorită apropierii de steaua centrală, lumina solară pe Mercur este de 6 ori şi jumătate mai intensă decât pe Pământ.

Suprafaţa planetei este de aproximativ 10 ori mai mică decât cea a Pământului, iar masa de 20 de ori mai mică. Ca şi Pământul, Mercur ste un corp solid, pietros.

Mercur nu are nici un satelit şi, de asemenea, nu are atmosferă proprie. Ca urmare a acestui fapt, suprafaţa sa a fost puternic bombardată de comete şi de asteroizi, mărturie stând numeroasele cratere existente. Cel mai mare este craterul cunoscut sub numele de Bazinul Caloris, cu un diametru de 1300 de kilometri. Impactul care i-a dat naştere a fost atât de puternic, încât a cauzat erupţii de lavă şi a lăsat un inel concentric de 2 kilometri înălţime, în jurul craterului de impact.

Mercur in mitologie

Planeta a primit numele Mercur de la romani, fiind asociată cu zeul mesager, datorită mişcării sale rapide pe cer, comparativ cu celelalte planete.

Echivalent al zeului grec Hermes, Mercur era mesagerul zeilor, dar şi zeul comerţului, al călătoriilor şi al hoţilor. În acelaşi timp, el conducea sufletele morţilor spre lăcaşul lui Hades. Concomitent, sub numele de Hermes Trismegistus, este un zeu sapienţial, cunoscător al secretelor divine, specialist în divinaţie, educator al preoţilor, ocrotitor al scrisului, descoperitor al măslinului şi inventator al lirei, asimilat zeului egiptean Thot. Datorită acestor multiple atribute, Hermesapare în cele mai multe mituri dintre toţi zeii greci.

El era fiul lui Zeus şi al pleiadei Maia. Legenda spune că, imediat după ce s-a născut într-o peşteră din Arcadia, a fugit din scutece şi a furat cirezile fratelui său vitreg, Apollo. Ascuns în grota sa natală, a făcut o liră dintr-o carapace de broască ţestoasă, cu al cărei cântec a reuşit să potolească mânia lui Apollo. Acesta nu a mai vrut vitele înapoi, ci a cerut doar lira, iar mai târziu i-a dăruit lui Hermes şi Caduceul, devenit principalul său simbol, alături de pălăria cu boruri largi şi de sandalele înaripate de aur.

Mercur in astrologie

În astrologie, Mercur este pus în legătură cu psihicul individului şi cu calităţile intelectuale ale acestuia. De asemenea, Mercur este planeta comunicării, influenţând relaţiile interumane. În acelaşi timp, poate să confere o deosebită capacitate de adaptare la situaţii noi, precum şi posibilitatea de a face mai multe lucruri în acelaşi timp.

Într-un horoscop, Mercur indică, de cele mai multe ori, nevoia de comunicare, precum şi o modalitate intelectuală de abordare a problemelor. Uneori, poate indica o călătorie iminentă, dar nu la mare depărtare.

Mercur este guvernatorul Gemenilor şi al Fecioarei, se află în exaltare în Vărsător şi în trigonocraţie în Balanţă, având astfel o relaţie privilegiată cu toate cele trei semne de aer. În schimb, planeta Mercur se află în exil în Săgetător şi Peşti şi în cădere în Leu.

Semnificația lui Mercur natal în fiecare zodie