Vizualizarea mentală este, alături de autosugestie, una dintre cele mai de succes tehnici de programare a subconștientului, astfel încât să obținem rezultatele dorite, în orice domeniu.

„O imagine valorează cât o mie de cuvinte” (proverb chinezesc)                                                                                       

În domeniul programării subconştientului acest proverb este perfect adaptat.               

Unii oameni nu simt autosugestiile, pentru că ei funcţionează mai bine vizual. Dialogul lor interior se face mai ales cu imagini mentale şi nu se simt bine practicând autosugestia,  pentru că aceasta este mai degrabă auditivă.

Nici o problemă, aceşti oameni nu vor fi în dezavantaj deoarece tehnica vizualizării mentale este la fel de performantă ca şi autosugestia, care poate fi înlocuită sau întărită cu imagini.

Vizualizarea mentală este o tehnică foarte eficientă pentru influenţarea subconştientului şi poate fi folosită de oricine, fie că sunteţi vizuali sau nu. Imaginile mentale creează o puternică întărire a unei formule de autosugestie.

Credeţi prea puţin în posibilităţile voastre şi vă limitaţi voi înşivă. Trebuie să schimbaţi această imagine mentală pe care o aveţi despre voi înşivă şi să o transformaţi într-o imagine plină de sănătate, debordând de energie, prosperă şi entuziastă.

Puteţi reuşi să ajungeţi la asta prin gânduri şi imagini mentale. Încetaţi să vă mai gândiţi la eşec, la tot ceea ce este negativ şi construiţi o imagine mentală pozitivă! Subconştientul se va impregna cu această nouă imagine şi o va traduce în rezultate concrete în viaţa voastră, ca prin minune! Veţi fi surprinşi să vedeţi în ce măsură vă poate schimba viaţa imaginaţia voastră.

Vizualizarea mentală este o tehnică ce se poate învăţa. Ea este folosită de o mare parte a lumii industriei, afacerilor, finanţelor sau artei. Unii oameni au devenit celebri sau puternici pentru că au solicitat imaginaţia mentală şi vizualizarea creatoare. Ei şi-au imaginat opera, invenţia ca şi cum ar fi fost deja realizate, ei au văzut totul dinainte, ca şi cum ar fi fost împlinit, şi au făcut acest lucru în ciuda obstacolelor pe care ar fi putut să le întâmpine. Aceştia sunt visători care şi-au vizualizat mental visul, vizionari care şi-au fabricat imaginea mentală a proiectului lor.

Vizualizarea mentală este, de asemenea, mult folosită de către terapeuţi pentru a-şi vindeca pacienţii. Yoghinii folosesc vizualizarea mentală pentru dezvoltarea puterilor interioare. Ei afirmă că aceasta este calea sacră pentru a atinge un nivel înalt de stăpânire a spiritului.

Tehnica vizualizării mentale se bazează pe acelaşi principiu ca şi sugestia. Semănaţi în subconştient imagini mentale de succes, fericire şi reuşită, iar el le va dezvolta, le va face să crească. Veţi vedea apoi cum imaginile acestea mentale se vor realiza în viaţa voastră cu o logică aproape automată.

Cu ajutorul practicii, vizualizarea mentală se dezvoltă la fel ca un muşchi sub efectul unei gimnastici potrivite. (Puteţi apela cu încredere şi la metoda subliminală Club Mistic.)

Vizualizarea mentală şi vindecarea

Vizualizarea mentală în scopuri terapeutice a fost concepută şi popularizată de către doctorul Carl Simonton. Încă din 1970, observând că vindecările aceluiaşi diagnostic erau diferite în funcţie de pacient, el s-a interesat ce rol are influenţa spiritului în procesul de vindecare. El a observat că bolnavii care se vindecau erau câştigători capabili să se „vadă” în stare de vindecare, vizualizându-se mental sănătoşi sau pe cale de a se însănătoşi. El a dedus de aici că predispoziţia la boală, la fel ca şi însănătoşirea, sunt legate de starea mentală, emoţională şi de afectivitatea pacienţilor.

Doctorul Simonton s-a convins de necesitatea de a-i învăţa pe pacienţi să devină câştigători prin folosirea vizualizării mentale. El s-a hotărât să elaboreze un tratament global al cancerului, ţinând cont de dimensiunea psihologică a pacientului, instaurând formaţii de vizualizare mentală în toate protocoalele sale de îngrijire. Pacienţii învăţau la aceste formări să îşi reprezinte tratamentele medicale ca pe nişte unităţi mici (soldăţei, animale, etc) care le devorează celulele canceroase. De fapt, metoda Simonton a fost mereu văzută ca un complement al tratamentului medical clasic şi încă mai este practicată în acest fel.

El raportează de exemplu că unii vizualizează cancerul sub forma unei bucăţi de carne, bine identificabilă, care este devorată de nişte câini înfometaţi, reprezentând globulele albe.

Alţii folosesc, pentru acelaşi tip de simptome, imaginea unui iceberg care se topeşte la soare. Energia solară şi, în mod special, bombardarea cu fotoni sunt atunci asimilate acţiunii de apărare imunitară.

Alţii îţi reprezintă cancerul sub formă prafului care este cules de către aspirator…

În materie de vizualizare, nu contează realitatea procesului psihologic, ci mai degrabă realitatea propriilor reprezentări mentale. Esenţialul este ca imaginea de apărare imunitară sau sursa de sănătate să fie mereu mult mai puternică decât cea a simptomelor.

Construiţi-vă imagini mentale!

Aşa cum am văzut, subconştientul este sensibil la imagini şi îl puteţi deci influenţa cu imaginaţia. Imaginile ne influenţează foarte puternic. Imaginile sunt cele care introduc în spiritul nostru o idee de durere sau una de bucurie. Puterea imaginaţiei este extraordinară.

O vizualizare mentală este o afirmaţie sau un gând pozitiv al dorinţelor sau al obiectivelor voastre, totul este să vă imaginaţi situaţiile ca şi cum ele ar fi deja realizate, ca şi cum schimbarea pe care o doriţi s-a realizat deja, iar situaţia respectivă a devenit realitate.

Subconştientul nu ştie deloc să facă diferenţa între prezent şi viitor. El este atemporal şi totul se petrece ca şi cum imaginile mentale evoluează într-un prezent continuu. De altfel, atunci când practicaţi vizualizarea mentală, subconştientul nu va face diferenţa între imaginea mentală a dorinţei voastre şi dorinţa deja realizată. El se va lăsa într-un fel manipulat şi va integra aceste imagini de fericire în baza sa de date, ca să vă facă să simţiţi emoţiile pozitive de fiecare dată când trăiţi o situaţie identică sau aproape de cea pe care v-o doriţi.

Retrăiţi imaginile mentale pozitive!!!

Tehnica vizualizării mentale constă în primul rând în a vă reprezenta mintal  amintiri plăcute, încărcate de emoţii pozitive şi de o stare de bine, datorită cărora este posibil să aveţi acces la o stare de relaxare.

Regăsiţi momentele fericite din viaţa voastră, momente în care aţi cunoscut succesul sau aţi avut satisfacţii: bucuria pe care aţi simţit-o atunci când v-a ieşit un proiect, fericirea de a vă fi crescut copiii, o reuşită sportivă, felicitările unui profesor atunci când aţi luat o notă bună, bucuria de a fi putut să ajutaţi pe cineva sau fericirea în momentul în care cineva v-a făcut o declaraţie de dragoste sau un compliment. Sau amintiţi-vă de o seară când, fiind între prieteni sau cu familia, aţi spus o glumă la care a râs toată lumea. Chiar dacă aceste amintiri nu sunt numeroase, trebuie să găsiţi câteva.

Treceţi apoi la o mică autoanaliză şi scrieţi-vă pe o foaie de hârtie reuşitele personale pe care le-aţi avut până acum. Profitaţi de ceea ce aţi scris ca să citiţi în fiecare zi, acest lucru vă va ajuta să vă schimbaţi starea de spirit şi să vă construiţi imaginile mentale. Adăugaţi şi alte imagini care răsar ca prin magie şi astfel sunteţi pe punctul de a vă încărca baza de date cu imagini mentale şi să vă programaţi pozitiv.

Ceea ce este important, atunci când retrăiţi aceste momente cu ajutorul imaginilor mentale, este să resimţiţi emoţiile pozitive legate de acele evenimente şi să vă acordaţi valoare, iubire şi admiraţie, să simţiţi că sunteţi important în ochii celorlalţi, să simţiţi că existaţi, ca să puteţi da un sens vieţii voastre. Astfel, veţi recrea aceste imagini mentale, vă veţi reconstrui încrederea, pentru că subconştientul, aşa cum am văzut, nu va face diferenţa de timp şi va accepta aceste imagini mentale.

Recreând aceste imagini mentale pozitive, vă veţi destinde încetul cu încetul şi vă veţi relaxa, pentru a pregăti a doua etapă de vizualizare mentală.

Vizualizaţi obiectivul construind imagini mentale!

Într-o a doua etapă, veţi putea crea imaginea mentală a dorinţei voastre sau a schimbării pe care o doriţi. Cheia succesului este, o repet, să construiţi această imagine mentală ca şi cum această schimbare sau dorinţă s-ar fi îndeplinit deja.

Imaginându-vă situaţia în care doriţi să ajungeţi, cu cele mai multe detalii posibile, vă veţi fabrica propriul teatru mental, sau veţi pune în mişcare propriul cinema mental. Cu cât veţi fi mai precişi în ceea ce vă imaginaţi, cu atât veţi deveni mai eficient  şi schimbarea se va realiza mai repede.

Pentru fiecare scenă, recreaţi decorul, revedeţi obiectele cu aşezarea lor, formele şi culorile, simţiţi mirosurile, resimţiţi vântul sau efectul căldurii soarelui dacă sunteţi afară. Imaginaţi-vă teatrul mental creând un decor în care vă simţiţi bine, un loc doar al vostru, liniştit, în care veţi putea reveni de fiecare dată când aveţi chef. Cheia este la voi. Cu ajutorul acestei chei puteţi crea norocul aşa cum vreţi să apară el în viaţa voastră.

Creaţi-vă scenariile, făcând să intervină diferite persoane (actorii) de care aveţi nevoie pentru schimbare sau pentru îndeplinirea dorinţei. Faceţi să apară persoanele pe care le apreciaţi şi imaginaţi-vi-le pe punctul de a vă felicita pentru o reuşită sau un progres, cum vă admiră sau vă invidiază, cum străluciţi printre ele şi încercaţi să simţiţi acea bucurie. Astfel, lăsaţi să se dezvolte puterea imaginaţiei şi vizionaţi din nou cinematograful mental ca un film care vă place foarte mult şi pe care l-aţi revedea la nesfârşit, savurând fiecare detaliu.

Vizualizarea mentală este, înainte de toate, ceva personal şi nu există o reţetă miracol. Aveţi în mâinile voastre o comoară fără margini. V-am dat câteva exemple de posibile vizualizări mentale pe care le-aţi putea crea, dar voi sunteţi cei care vor alege tipul de reprezentare care se potriveşte cel mai bine cu ceea ce vreţi să obţineţi. Voi singuri daţi definiţia fericirii şi teatrul mental perfect şi ideal este acela inventat de voi.

Fiţi atenţi la emoţii şi la reacţiile pe care le aveţi atunci când priviţi imaginile mentale! Fiţi atenţi la semnele interioare de bună dispoziţie pe care le simţiţi la fiecare vizualizare mentală! Asta vă va ajuta să le identificaţi cu precizie pe acelea la care corpul reacţionează pozitiv, cele care vă produc un maxim de plăcere şi cele care vor deveni mai eficiente pentru realizarea obiectivului vostru.

Practicând vizualizările mentale, emoţiile pozitive vor înlocui treptat imaginile negative şi astfel vor participa la reprogramarea subconştientului vostru.