Jupiter este, în astrologie, una din planetele sociale. Vă prezentăm mai jos semnificația sa din punct de vedere astrologic, astronomic și mitologic.

Jupiter în astronomie

Jupiter este a cincea planetă care se roteşte în jurul Soarelui şi cea mai mare dintre planetele din sistemul nostru solar. Volumul său este de 1300 de ori mai mare decât al Terrei, masa de 318 ori mai mare, iar diametrul de 11 ori mai mare.

Ca strălucire aparentă văzută de pe Pământ, Jupiter este al patrulea obiect de pe bolta cerească, după Soare, Lună şi Venus, uneori strălucirea sa fiind egalată de cea a lui Marte.

Spre deosebire de primele patru planete care se rotesc în jurul Soarelui, Jupiter nu are o structură solidă. Este posibil ca un asemenea „miez“ să se afle în interiorul planetei, cu o masă de 10-15 ori mai mare decât cea a Pământului. Dincolo de acesta se află însă partea principală a planetei, formată din hidrogen metalic lichid. Datorită presiunii imense existente aici, hidrogenul nu este un gaz, ci un lichid. În sfârşit, la suprafaţă se află un strat format din hidrogen obişnuit şi heliu.

Planeta Jupiter are nu mai puţin de 63 de sateliţi cunoscuţi până acum, de diferite dimensiuni. Până la trimiterea misiunilor spaţiale Voyager spre Jupiter, au fost cunoscuţi numai 16 sateliţi. Patru dintre aceştia (Io, Europa, Ganymede şi Callisto) sunt cunoscuţi sub numele de sateliţi galieleeni sau luni galileene, deoarece au fost descoperiţi de Galileo Galilei, la începutul secolului al XVII-lea. Restul de 12 au fost descoperiţi după cum urmează: Amalthea, în 1892, Himalia, în 1904, Elara, în 1905, Pasiphae, în 1908, Sinope în 1914, Lysithea în 1983, Ananke în 1951, Leda în 1974, Adrastea şi Thebe în 1979, Carme în 1983 şi Metis în 1989.

Atmosfera planetei este formată în cea mai mare parte din hidrogen şi heliu, cu urme de metan, apă şi amoniac. Pe Jupiter bat vânturi violente, cu viteze mai mari de 400 de kilometri pe oră. La suprafaţa planetei există Marea Pată Roşie, o zonă ovală, de 12 000 pe 25 000 de kilometri, suficient de mare pentru a cuprinde două planete de mărimea Pământului. Se pare că este vorba de o zonă cu presiune înaltă, ai cărei nori superiori sunt mai reci şi mai înalţi decât cei din regiunile vecine. În plus, Jupiter are şi o magnetosferă uriaşă, acest câmp magnetic atrăgând sateliţii, dar şi numeroase particule cosmice. În plus, Jupiter are şi inele, dar acestea sunt mai mici şi mai greu de sesizat decât cele ale lui Saturn.

Jupiter in mitologie

Planeta poartă numele zeului suprem din mitologia romană, echivalentul grecului Zeus. Acesta era cel mai mic dintre fii lui Cronos şi ai Rheei. Pentru a nu fi mâncat de tatăl său, aşa cum păţiseră ceilalţi fraţi, a fost ascuns într-o peşteră din insula Creta, unde a fost hrănit cu ambrozie şi cu laptele caprei Amalteea, posesoarea cornului abundenţei.

Când a crescut mare, Jupiter şi-a eliberat fraţii din stomacul tatălui său şi, după o luptă de zece ani împotriva titanilor, a devenit  zeul suprem, stăpânul întregului univers. Fratelui său Poseidon i-a dăruit lumea apelor, iar fratelui său Hades lumea subpământeană. El s-a căsătorit cu sora sa, Hera, dar a avut nenumărate aventuri amoroase, atât cu zeiţe, cât şi cu muritoare.

De multe ori, pentru a-şi seduce partenerele sau a le răpi, Jupiter lua diferite înfăţişări. Astfel, a răpit-o pe nimfa Europa transformându-se în taur şi a ajuns la Danae transformat în ploaie de aur. De altfel, sateliţii lui Jupiter poartă numele diferitelor amante ale sale, precum Io, Europa, Ganymede sau Callisto.

Jupiter in astrologie

În astrologia antică, Jupiter era considerat Marele Benefic, vorbindu-se mereu despre influenţa sa pozitivă. Tendinţa dominantă a lui Jupiter fiind expansiunea, el indică direcţiile în care individul se dezvoltă. El poate fi pus în legătură atât cu evoluţia spirituală, pe plan vertical, cât şi, pe plan orizontal, cu diferitele modalităţi de distracţie şi de petrecere a timpului liber.

În orice horoscop, prezenţa lui Jupiter este considerată pozitivă, aducătoare de optimism şi de şanse de dezvoltare.

În vechile cărţi de astrologie din ţara noastră, Jupiter era desemnat cu numele Joe.

Lui Jupiter îi este asociată culoarea bleu, iar elementul chimic corespunzător este staniul. Din punct de vedere anatomic, îi corespunde ficatul.

Jupiter este guvernatorul Săgetătorului şi se află în exaltare în Peşti şi Rac şi în trigonocraţie în Berbec, Leu şi Scorpion. În schimb, Jupiter este în exil în Gemeni şi în cădere în Fecioară şi Capricorn.