Saturn este, în astrologie, una din planetele sociale. În continuare, vă prezentăm semnificația sa din punct de vedere astrologic, astronomic și mitologic.

Saturn în astronomie

Saturn este a şasea planetă de la Soare şi a doua ca mărime, după Jupiter. Masa acestei planete este de 95 de ori mai mare decât cea a Pământului. Un corp gazos compus în principal din hidrogen, cu proporţii mici de heliu, Saturn are un miez de piatră şi gheaţă, înconjurat de hidrogen metalic şi de stratul gazos exterior. Atmosfera este în general blândă, dar uneori viteza vânturilor de pe Saturn poate să atingă 1 800 de kilometri pe oră. În ceea ce priveşte densitatea, Saturn este singura planetă cu densitate mai mică decât cea a apei.

A doua planetă ca mărime din sistemul nostru solar are nu mai puţin de 61 de sateliţi cunoscuţi, fără a pune la socoteală şi particulele aflate în celebrele sale inele. Cel mai mare satelit saturnian este Titan, al doilea ca mărime din sistemul nostru solar, după Ganimede, satelitul lui Jupiter. Titan este mai mare decât planeta Mercur şi are o atmosferă extrem de consistentă. Alţi sateliţi mai mari ai lui Saturn sunt: Mimas, Encheladus, Tethys, Dione, Rhea şi Iapetus.

O altă caracteristică originală a lui Saturn o reprezintă aplatizarea sa: este cea mai turtită planetă din sistemul solar, în zona polilor, în schimb fiind bombată la Ecuator.

Planeta este însă celebră în primul rând pentru sistemul său de inele, care sunt alcătuite din particule de gheaţă şi mici cantităţi de deşeuri de praf şi rocă. Mărimea particulelor care formează aceste inele este variabilă, majoritatea fiind simple grăunţe de nisip, iar cele mai mari având mărimea unui buldozer.

Saturn in mitologie

Denumirea planetei vine de la zeul roman Saturn, identificat cu divinitatea grecească a timpului, Cronos, cel mai tânăr dintre cei doisprezece titani. Acesta a ajutat-o pe mama sa Gaia, care dorea să pună capăt pasiunii erotice a soţului său, Uranus. Gaia i-a dat lui Cronos o seceră de adamanţiu, pe care a folosit-o drept armă, separând organele genitale ale tatălui său de restul corpului.

Ca urmare a acestui eveniment, Cronos a devenit succesorul tatălui său, dar şi el ştia că are să fie detronat de către unul dintre proprii copii. Pentru a evita acest lucru, îşi înghiţea toţi copiii îndată după naşterea acestora. Atunci când l-a adus pe lume pe Zeus, soţia sa Rhea a reuşit însă să îl păcălească dându-i să înghită un bolovan, în locul copilului. Când a crescut, Zeus (Jupiter) a învins dinastia de titani a tatălui său, în urma unei lupte de zece ani, devenind astfel stăpânul lumii.

La romani, Saturn patrona, de asemenea, muncile agricole şi recoltele. În epoca medievală, el era cunoscut ca fiind zeul roman al agriculturii, dar şi al justiţiei. În mâna stângă avea o seceră (atât unealtă agricolă, cât şi arma cu care îl învinsese pe Uranus), iar in mâna dreaptă avea spice de grâu. Sărbătorile sale, numite Saturnalii, se ţineau în fiecare an pe data de 25 decembrie, dată care a fost apoi asimilată, în timpul erei creştine, cu cea a naşterii lui Iisus.

Saturn in astrologie

În astrologie, Saturn reprezintă timpul şi, pornind de la acest simbol, este pus în legătură cu răbdarea, dar şi cu bătrâneţea. Persoanele dominate de această planetă au o ascensiune lentă, gradată, atingând împlinirea abia la vârsta senectuţii. Valorile puse în legătură cu planeta Saturn sunt rezistenţa, siguranţa, responsabilitatea, capacitatea de organizare.

Astronomii antici l-au supranumit Marele Malefic, considerându-se că are o influenţă nefastă. De fapt, el doar aduce în prim-plan problemele cu care ne confruntăm, astfel încât să devenim conştienţi de ele şi să le putem rezolva. De altfel, în mai toate mitologiile, divinităţile timpului au trezit spaimă, un alt exemplu în acest sens fiind zeiţa hindusă Kali. Într-un horoscop, Saturn indică domeniile în care e nevoie de răbdare şi în care suntem puşi la încercare, fiind nevoie de multe eforturi pentru a reuşi.

Planetei îi corespunde culoarea neagră şi este asociată cu elementul plumb. Din punct de vedere anatomic, Saturn este asociat cu scheletul.

Saturn are domiciliul în Capricorn şi se află în exaltare în Vărsător şi Balanţă, iar în trigonocraţie în Taur, Fecioară şi Gemeni. Aşadar, Saturn are o relaţie privilegiată cu semnele de pământ şi de aer. În schimb, Saturn se află în cădere în Leu şi Berbec şi în exil în Rac.