Asteroidul Chiron poate reprezenta, în astrologie, atât maestrul spiritual, cât și experiențele de învățare pe care le traversăm. Vă prezentăm semnificația sa din punct de vedere astrologic, dar și în astronomie și mitologie.

Chiron în astronomie

Chiron este cel mai cunoscut corp ceresc din categoria așa-numiților centauri sau centauride – asteroizi care gravitează în jurul Soarelui, între orbitele planetelor Jupiter și Neptun. Din acest grup mai fac parte, alături de Chiron, și asteroizi precum Pholus, Nessus, Chariklo, Echeclus sau Crantor.

În ceea ce îl privește, Chiron gravitează undeva între orbita lui Saturn și cea a lui Uranus. Numele său oficial astronomic este (2060) Chiron.

De altfel, din punct de vedere astronomic, statutul său este încă destul de incert, având atât caracteristici de planetă pitică, cât și de cometă.

O altă ipoteză, susținută în prezent de majoritatea astronomilor, susține că este de fapt un corp desprins din așa-numita centură a lui Kuiper, o zonă aflată dincolo de orbita lui Neptun, cuprinzând mai mulți asteroizi și planete pitice.

Chiron in mitologie

Descoperit abia în 1977 de către un astronom american, Chiron și-a primit numele după un înțelept centaur din mitologia greacă. Fiul lui Cronos (Saturn) și al oceanidei Philyra, Chiron avea renumele de cel mai înțelept dintre centauri. Deținea inclusiv cunoștințe avansate de medicină. el a fost, de altfel, profesorul mai multor eroi din mitologia greacă, și în primul rând al lui Ahile, Tezeu și Asclepios (Esculap).

Datorită meritelor sale, Chiron a dobândit nemurirea, la care apoi avea să renunțe, însă. În timpul unei bătălii a lui Herakles (Hercule) împotriva mai multor centauri, acesta l-a atins, din greșeală, și pe Chiron cu o săgeată înmuiată în sângele Hidrei. De aici au rezultat pentru centaur suferințe fizice cumplite, pe care, nemaiputându-le suporta, a decis să renunțe la nemurire, pe care i-a cedat-o lui Prometeu. Atunci, Zeus l-a transformat în constelația Arcașului (Săgetătorul).

Chiron in astrologie

Din punct de vedere astrologic, Chiron reprezintă maestrul spiritual, fie sub forma unei persoane pe care o întâlnim și care joacă rolul de ghid în existența noastră, fie sub forma unor împrejurări din viață care ne obligă să ne însușim lecții importante, să învățăm anumite legi ale existenței.

Aflat între înnoitorul Uranus și conservatorul Saturn, între un adept al revoluției și unul al evoluției, Chiron are și rolul de mediator între aceste extreme. El ne ajută să integrăm cu înțelepciune în viața noastră elementele noi, ne indică ce atitudine să adoptăm față de moștenirea trecutului, dar și față de promisiunile viitorului.

Într-un horoscop, Chiron indică domeniul în care vom avea de primit o lecție importantă de viață, cu posibilitatea de a face pași importanți pe plan spiritual.