Luna ne-a influenţat dintotdeauna, în multe feluri, indiferent dacă ne place sau nu să recunoaștem acest lucru. Fazele lunii își exercită influența asupra a numeroase aspecte din natură, precum și din viața oamenilor.
Astrologia pune Luna în legătură cu elementul apă, dar și cu feminitatea, iar aceste două conexiuni sunt din plin confirmate de natură, prin fenomenul mareelor și prin durata ciclului menstrual al femeilor.
Modul cel mai evident în care Luna influenţează Pământul este fenomenul mareelor. În fiecare zi, mările şi oceanele lumii cresc şi descresc cu 30 de centimetri până la peste 15 metri, datorită atracţiei satelitului planetei noastre. Pe lângă această influenţă zilnică, oamenii de ştiinţă clasifică mareele şi în funcţie de fazele Lunii:
– maree de cuadratură, care se produc după primul şi ultimul pătrar (cuadratură între Soare şi Lună);
– mareea înaltă lunisolară, care se produce la Lună nouă şi Lună plină (adică la conjuncţia şi opoziţia Soare-Lună).
Dacă Luna are un asemenea efect asupra porţiunii de 70% din suprafaţa Terrei acoperită de apă, oare să nu aibă nici un efect asupra procentului de 70% din corpul nostru, reprezentat tot de apă?
Durata de 28 de zile – adică patru săptămâni – a ciclului menstrual al femeilor este identică cu durata unui ciclu lunar, ceea ce bineînțeles că nu este o simplă coincidenţă.
Dar influențele merg mai departe și mai profunzime decât atât.
În 1953, un medic legist demonstra că a existat o legătură directă între fazele Lunii şi crimele comise de doi dintre cei mai cunoscuţi criminali în serie din istorie: Jack Spintecătorul şi sugrumătorul din Boston. Că problemele psihice sunt mult accentuate de aceeaşi fază a lunii, precum și că sinuciderile sunt mult mai numeroase în nopţile cu Lună plină sunt fapte cunoscut şi demonstrate de statistici.
Natura oferă şi ea exemple suficiente pentru a demonstra că întreaga planetă, inclusiv fiinţele care o locuiesc, suferă modificări însemnate atunci când este Lună plină.
Cercetătorii americani au făcut un experiment cu banalele stridii, care îşi deschid cochilia în timpul fluxului şi o închid în timpul refluxului. Câteva stridii au fost scoase din mediul lor natural şi mutate într-un acvariu, la 2000 de kilometri depărtare. Timp de două săptămâni, ele şi-au păstrat vechiul ritm, deschizându-se atunci când Luna trecea de meridianul habitatului lor natural. După aceea însă, au devenit sensibile la noile condiţii şi au început să îşi deschidă cochiliile în funcţie de influenţa exercitată de Lună asupra meridianului la care au fost mutate. Astfel, stridiile dispun de capacitatea de a simţi influenţele Lunii, cu care sunt în permanenţă în armonie.
Exemplele sunt infinite, însă cele câteva amintite aici sunt suficiente pentru a înţelege că, de exemplu, nutriţioniştii nu vorbesc degeaba atunci când recomandă ca anumite diete să fie programate în funcţie de momentele de Lună nouă şi Luna plină.
Luna în astrologie, astronomie și mitologie