Principiile feng shui nu se regăsesc numai în gândirea chineză, aşa cum mulţi sunt tentaţi să creadă. De două mii de ani, bisericile noastre sunt orientate cu altarul spre Răsărit. Acasă, aşezăm icoanele pe acelaşi perete îndreptat spre locul de unde apare Soarele. Oriunde s-ar afla în lume, arabii îşi aştern pe jos covoraşul de rugăciune şi încep să se roage cu faţa spre Mecca.

În cimitire, toate cavourile sunt orientate, dintotdeauna, identic. Nu o să vedeţi niciodată două morminte aşezate în unghi drept.. Credinţe din popor spun că, dacă nu se respectă acest lucru, persoana decedată se va întoarce printre cei vii, ca strigoi. Să fie toate acestea simple superstiţii?

Când merg cu trenul sau cu autobuzul, mulţi oameni evită să se aşeze cu spatele spre direcţia de mers. Cu toţii avem anumite locuri în care ne simţim bine şi unde ne întoarcem de fiecare dată cu drag, ca să ne reîncărcăm bateriile, dar şi case unde, imediat după ce intrăm, ne simţim sufocaţi, obosiţi, fără chef. De multe ori, bebeluşii nu pot dormi în anumite zone ale casei şi se liniştesc în mod inexplicabil dacă le mutăm pătuţul. Pisicile nu se aşază niciodată la întâmplare. Au locuri preferate, dar şi locuri pe care le vor evita întotdeauna. Ce simt ele, şi noi nu?

În China, de mai bine de trei mii de ani, oameni nu s-au mulţumit numai să îşi pună astfel de întrebări. Aşa cum au inventat, cu secole sau milenii înaintea europenilor, şi hârtia, praful de puşcă, artificiile sau tiparul, chinezii au înţeles, cu mult timp înaintea noastră, cum este influenţat fiecare dintre noi de spaţiul în care trăieşte. Iar această înţelegere a dat naştere unei ştiinţe: feng shui.

Această ştiinţă chineză studiază spaţiul, timpul şi modul în care fiecare fiinţă umană este influenţată de ele, în funcţie de locurile în care trăieşte, lucrează şi se relaxează. De la Einstein ştim că totul este energie. Feng shui-ul ne învaţă să folosim această energie, pentru a avea o viaţă armonioasă şi plină de succese.

Aşa cum un specialist în acupunctură acţionează asupra anumitor puncte de pe trup pentru a regla energia întregului organism, un maestru feng shui acţionează asupra unor puncte din spaţiul nostru înconjurător pentru a le permite energiilor benefice să inunde locurile în care trăim. Iar un loc bun, amenajat conform principiilor feng shui, atrage o viaţă plină de succes!