Efectul placebo are un corespondent la fel de puternic, însă cu efecte contrare: aşa-numitul efect nocebo.

Mai întâi, reamintim ce este efectul placebo: Denumirea sa vine de la forma de viitor a verbului latine placeo, placere, putând fi tradus drept voi plăcea sau voi fi plăcut. În general, e vorba de inducerea unor efecte pozitive prin administrarea unor substanţe sau a unor metode de tratament neutre.

De exemplu, atunci când vă tăiaţi la deget, vine un prieten şi vă spune că are o cremă minune, adusă din Japonia, care vindecă arsurile nu numai fără probleme, dar şi foarte repede. Vă daţi cu crema respectivă şi, într-adevăr, arsura se vindecă într-un timp record. Peste o săptămână însă, prietenul că mărturiseşte că, de fapt, crema nu era din Japonia şi nici măcar împotriva arsurilor, ci o banală alifie pentru faţă. Atunci, ce a determinat vindecarea rapidă? Efectul placebo – faptul că aţi crezut că vă veţi vindeca repede şi fără probleme a făcut ca acest lucru să se întâmple!

Efectul nocebo reprezintă reversul efectului placebo. Este vorba de gândurile negative pe care chiar noi le fabricăm, pătrund în subconştient şi apoi fac ca lucrurile să se petreacă pe cât de rău le anticipasem. De exemplu, dacă ne temem atât de mult de o anumită boală încât ajungem obsedaţi de ea, avem toate şansele ca, în cele din urmă, char să ne îmbolnăvim de boala respectivă.

Practic, teama exagerată, aşteptările negative legate de viitor pot fi considerate drept o credinţă intimă, personală, în rău. Şi, crezând în rău, atragi răul.

Pentru a vă da seama de puterea efectului nocebo, puteţi verifica rezultatele sondajelor de opinie, la întrebări precum: în ce direcţie credeţi că se îndreaptă România? Sau: credeţi că peste un an vă va fi mai bine, sau mai rău? Majoritatea celor intervievaţi răspund într-o manieră pesimistă, nefiind de mirare că apoi li se întâmplă exact lucrurile rele pe care au declarat că le aşteaptă, invitându-le practic, în viaţa lor.

Oare nu e mai bine ca, în loc să vă săpaţi singur groapa prin efectul nocebo, să alegeți să folosiţi puterea demonstrată a gândirii pozitive și a efectului placebo?