Ghicitul în cafea este una dintre puținele metode de divinație aflate la îndemâna tuturor. Sau, cel puțin, a tuturor băutorilor de cafea. Dacă e mai greu să îți cumperi un pachet de cărți de tarot sau să găsești o tăbliță ouija pentru comunicarea cu spiritele – ca să nu mai vorbim de riscurile pe care le implică această din urmă practică – o cafea la ibric poate să își facă oricine.

Puțini cunosc însă numele sub care mai este cunoscută această metodă de divinație: taseomanție sau tasologie. Denumirea provine de la cuvântul francez tasse, care înseamnă ceașcă.

Credința aflată la baza acestei practici de divinație este aceea că fiecare dintre noi bea cafeaua într-un fel unic, care își lasă amprenta asupra zațului rămas pe fundul ceștii după ce licoarea a fost savurată. Acesta se impregnează cu gândurile, preocupările, cu energia persoanei respective, iar cineva care se pricepe la ghicitul în cafea poate să afle, cercetând semnele din zaț și repartizarea acestora, diferite informații despre trecutul, prezentul și chiar viitorul persoanei respective.

Ghicitul in cafea – pregătirea ceștii

Se începe, evident, prin a pregăti cafeaua. E nevoie de o cafea făcută în mod tradițional, la ibric. Un prim moment în care un ghicitor experimentat poate obține informații este cel premergător fierberii. Acum, la suprafața licorii se formează o spumă, în care putem distinge diferite puncte, linii cercuri sau figuri. Fiecare dintre acestea are o anumită semnificație. Pentru a le descifra însă, e nevoie de un spirit de observație și de o atenție foarte bine dezvoltate, deoarece dispar după câteva secunde. Apoi, există riscul ca licoarea să dea în foc, ori orice ghicitor în cafea o să vă spună ca, dacă s-a întâmplat acest lucru, ghicitul trebuie lăsat pe data viitoare. Nu se ghicește niciodată în cafea, dacă aceasta a dat în foc!

După prepararea cafelei, aceasta se varsă în cești și se trece la partea cea mai plăcută a practicii: savurarea licorii negre, aromate și fierbinți. Nu înainte însă de a acorda atenție și semnelor care apar în caimacul de la suprafața ceștii!

Odată terminată cafeaua, are loc cel mai important gest din întreag practică de divinație: întoarcerea ceștii. Pentru obținerea unui desen perfect în care să se poată ghici, se procedează în felul următor: în ceașcă trebuie lăsată o cantitate mică de cafea; ceașca este învârtită, astfel încât zațul să se depună pe pereții săi; apoi, ceașca este lăsată pe farfuriuță, cu fundul în sus, aproximativ 5 minute, astfel încât zațul să se usuce și desenele să nu se mai poată strica; după cele 5 minute, ceașca este întoarsă în poziție normală și se trece la ghicitul propriu-zis.

Semnele care apar în cafea – interpretare

Ghicitul în cafea se realizează ținând cont de semnele care apar în zaț. O regulă foarte importantă se referă la modul de interpretare a diferitelor zone din ceașcă. Astfel, partea dinspre toartă indică detalii referitoare la „casa” consultantului, la propria persoană și la apropiații acestuia. Dimpotrivă, partea opusă toartei vorbește despre alte persoane cunoscute de consultant. De asemenea, se consideră că partea de jos a ceștii vorbește despre sentimentele consultantului, despre sufletul acestuia și chiar despre gândurile lui ascunse.

Iată și câteva reguli pentru interpretarea simbolurilor care apar cel mai frecvent într-o ceașcă de cafea: o linie albă înseamnă drum, lungimea liniei fiind direct proporțională cu lungimea deplasării. Dacă desenele apărute în zaț seamănă cu niște copaci, acestea sunt de obicei interpretate drept vești bune, bucurii ce urmează să apară în viața consultantului sau a unei persoane pe care el o cunoaște – în funcție de partea ceștii pe care apar. Silueta unei păsări apărute pe ceașca de cafea înseamnă o veste venită de departe, iar formarea unui inel înseamnă logodnă, începutul unui relații noi.

În final, amintim și câteva reguli respectate de majoritatea ghicitorilor în cafea. Unii dintre ei refuză să le ghicească unor persoane din propria familie, iar majoritatea nu ghicesc niciodată în propria ceașcă de cafea. De asemenea, nu se recomandă ca o persoană să bea mai multe cafele la rând doar pentru a i se ghici. Cel mai bine este ca ghicitul în cafea să aibă loc atunci când persoana își bea cafeaua în mod normal, conform tabieturilor sale zilnice. Atunci se imprimă cel mai bine energia sa în ceașca de cafea și atunci este momentul cel mai propice pentru ghicit în cafea.

Dacă doriți să vă ghicim în cafea, vizitați rubrica Contact.