Împărăteasa este a treia mare arcană a tarotului, unde reprezintă puterea de a dărui. Ea stăpâneşte valorile specific venusiene – fertilitate, frumuseţe, iubire – şi le oferă în mod necondiţionat. 

O tânără frumoasă, blondă, îmbrăcată într-o rochie lungă, albă, împodobită cu trandafiri (Împărăteasa), stă pe un fel de divan de culoare roşie-portocalie. Pe cap poartă o diademă aurie pe care strălucesc 12 stele albe, iar în mâna dreaptă are un sceptru, terminat cu un glob. Lângă ea este aşezat un scut în formă de inimă, pe care este gravat simbolul zeiței Venus. În spatele personajului se află mai mulţi copaci şi un pârâu care se termină cu o cascadă, iar în faţa ei un câmp de grâu.

Împărăteasa combină atributele Magicianului şi pe cele ale Marii Preotese. Întoarsă pe pământ după experienţa înaltă reprezentată de Marea Preoteasă, ea aduce în această lume valorile pe care le-a integrat în propria fiinţă prin eforturile realizate până acum. Dacă Magicianul acţiona ca un transmiţător între lumea superioară şi cea inferioară, situându-se pe un nod spaţial unde circulaţia energiilor atingea intensitatea maximă, Împărăteasa are deja în sine, în interior, valorile pe care acesta le mânuia ca pe ceva exterior. Diferenţa este că el oferea daruri care nu îi aparţineau, asumându-şi un rol de intermediar, în timp ce Împărăteasa dăruieşte lucruri pe care le-a câştigat cu efortul uriaş depus până acum.

Experienţa anterioară, din spatele vălului Marii Preotese, a adus un prea-plin în fiinţă. Iar acum, odată ce căutătorul a revenit printre oameni, acest prea-plin se revarsă pretutindeni în jur, răspândind valorile tipic venusiene: frumuseţe, iubire, fertilitate. Simpla sa prezenţă transformă locul în care se află într-un adevărat paradis pământesc. Natura este în sărbătoare, copacii cresc falnici şi puternici, pârâul udă totul cu apa vieţii, grânele coapte promit o recoltă bogată şi o perioadă de belşug.

Fiind sursa atâtor bogăţii, rolul de Împărăteasă i se cuvine de drept. Cele douăsprezece stele din coroana sa pot indica puterea asupra tuturor celor 12 aspecte ale manifestării, reprezentate de zodii. Sceptrul pe care îl poartă, un alt simbol al puterii, are în vârf, conform interpretării lui Waite, „globul acestei lumi“. Împărăteasa a ajuns să ocupe această postură stăpânitoare nu făcând eforturi pentru a o obţine, ci pentru că i se cuvine de drept. Dăruind, ea a primit. Binefacerile sale sunt atât de variate şi de vizibile, încât întreaga lume i se supune, recunoscătoare.

Limitările nu lipsesc însă nici în această etapă. Începând de la experienţa Marii Preotese, cunoaşterea a devenit imposibil de împărtăşit.

Împărăteasa poate doar să ofere cadouri, dar oamenii nu vor putea niciodată să înveţe să creeze singuri ceea ce ea are de oferit. Astfel, ea şi binefacerile sale devin obiectul suprem al dorinţei, iar această dorinţă are, la nivelul oamenilor obişnuiţi, tendinţa de a creşte neîncetat, devenind imposibil de stăpânit de un conducător care îşi guvernează supuşii doar prin iubire şi daruri. Atunci, este necesar ca Împărăteasa să îşi asume rolul de Împărat.

Consultații tarot

Pentru amănunte despre semnificațiile cărților de tarot, aveți la dispoziție rubrica Tarot – Marile Arcane. De asemenea, oferim consultații tarot, prin intermediul serviciului prin sms Astrotarot, la numărul de telefon 1330. Detalii aici.