V-aţi întrebat vreodată de ce natura are întotdeauna grijă să se nască un număr aproximativ egal de bărbaţi şi de femei? (Până într-atât încât s-a constatat, în regiuni care pierduseră un procent important din populaţia masculină ca urmare a unor războaie, o tendinţă clară de a se naşte mai mulţi băieți).
De ce planeta Pământ are clima făcută în aşa fel încât, atunci când în emisfera nordică începe iarna, în cea sudică vine iarna, iar atunci când la australieni e o caniculă de 40 de grade, noi trebuie să îmbrăcăm trei rânduri de haine ca să nu îngheţăm?
Aţi văzut vreodată o zi căreia să nu îi urmeze noaptea? Un obiect care să aibă doar partea stângă, nu şi pe cea dreaptă? Un om în viaţa căruia să existe numai fericire şi nicio clipă de suferinţă? Sau invers, un om care să fi suferit continuu, de la naştere până la moarte, fără să se fi bucurat măcar o dată de mângâierea unei mame, de zâmbetul unui trecător sau, pur şi simplu, de o zi caldă de vară?
Creştinismul ne spune că există Dumnezeu şi Satana, îngeri şi demoni, paradis şi infern. În Islam, conflictul dintre Dumnezeu (Allah) şi Satana este la fel de important. La fel, pentru evrei. Cultele gnostice din primele secole ale erei noastre erau dezvoltate în primul rând pe ideea unui conflict etern între două forţe opuse. La vechii persani, forţele luminii se războiau veşnic cu cele ale întunericului, iar hinduşii erau martorii conflictului dintre Devas şi Asuras.
Forțele opuse în noi înșine
În noi, totul este opus. Ne ridicăm din pat pentru a începe o nouă zi, dar în acelaşi timp corpul nostru ar vrea să mai rămână în pat şi se întinde, cască, amână momentul începerii activităţii. Invers, când corpul savurează cafeaua sau ţigara de dimineaţă, intelectul nostru ne şopteşte, undeva, că acestea nu sunt obiceiuri tocmai sănătoase şi că ne putem îmbolnăvi serios dacă le vom prelungi la nesfârşit. Mergând spre serviciu într-o zi în care ne aşteaptă o muncă neplăcută, parcă suntem atraşi de orice altă activitate. Parcă am mai rămâne să ne plimbăm puţin, sau să ne uităm prin vitrinele magazinelor, să comentăm meciul de aseară…
La lucru, muncim, dar suntem în permanenţă cu gândul la următoarea pauză de masă sau de ţigară. Apoi, când vine pauza mult-aşteptată, în loc să savurăm momentul, ne gândim cu regret că după câteva minute o luăm iar de la capăt cu munca. Îi zâmbim şefului căruia i-am trage bucuroşi un pumn în faţă.
Seara, ne surprindem moţăind plictisiţi tocmai de emisiunea care ne place mai mult sau adormim în timp ce încercăm să citim o carte superbă.
În noi este mereu luptă, mereu contradicţie. Dacă o parte vrea ceva, cu siguranţă o altă parte va dori altceva.
Yin și Yang în feng shui și gândirea chineză
Chinezii au observat aceste două forţe opuse, care se manifestă pretutindeni în noi şi în jurul nostru, şi le-au numit Yin şi Yang.
Lui Yang, principiul activ, masculin, pozitiv, îi sunt asociate lumina, ziua, vara, viaţa, culoarea alb, căldura, mişcarea, liniile continue, soarele, tatăl şi aşa mai departe.
Lui Yin, principiul pasiv, feminin, negativ, îi sunt asociate întunericul, noaptea, iarna, moartea, culoarea neagră, frigul, stagnarea, liniile discontinue, Luna, mama şi această enumerare poate continua la nesfârşit.
Cele două nu sunt, însă, complet opuse. Fiecare forţă conţine o fărâmă din cealaltă şi ele se transformă permanent una în alta. Astfel, natura realizează o armonie dinamică, bazată pe echilibrul permanent dintre două forţe opuse.
Feng-shui-ul realizează echilibrarea acestor tensiuni în viaţa noastră, bazându-se pe studii şi tehnici cu o vechime de mai multe milenii, menite tocmai să aducă armonia între yin si yang.