În feng-shui și în astrologia chineză, numărul elementelor este superior celor cu care operează, de exemplu, astrologia europeană. Astfel, în loc de 4 elemente (pământ, apă, aer, foc), avem 5 elemente: pământ, apă, foc, lemn şi metal.

Focul in feng shui

Elementul foc este uscat şi călduros, îi corespund anotimpul vara, culorile roşu, purpuriu, portocaliu închis şi roz, cifra 9 şi sudul, ca direcţie cardinală.

Dintre cele cinci elemente, focul conţine cea mai mare concentraţie de yang. El reprezintă pasiunea şi acţiunea, activitatea şi mişcarea rapidă.

Poate fi reprezentat printr-o candelă sau o lumânare parfumată aprinsă (de preferinţă permanent, 24 de ore din 24), printr-o lampă sau veioză cu un bec de culoare roşie, printr-o sobă, un şemineu sau prin diferite obiecte de culoare roşie.

Focul este amplificat de lemn, controlat de apă, slăbit de pământ, amplifică pământul, controlează metalul şi slăbeşte lemnul.

Pământul in feng shui

Elementul pământ este umed şi îi corespund vara târzie, culorile maro, galben şi portocaliu deschis, cifrele 2, 5 şi 8 iar, ca direcţii geografice, nord-estul, sud-vestul şi centrul.

Pământul este un simbol al stabilităţii, al încrederii şi al siguranţei.

Poate fi reprezentat prin pietre, ceramică, figurine de ciment sau sculpturi, diferite obiecte de culoare maro, galben sau portocaliu deschis.

Pământul este amplificat de foc, controlat de lemn, slăbit de metal, sporeşte metalul, controlează apa şi slăbeşte focul.

Metalul in feng shui

Elementul metal este uscat, îi corespund toamna ca anotimp, culorile alb, argintiu şi auriu, cifrele 6 şi 7 şi direcţiile cardinale vest şi nord-vest.

Metalul este simbolul concentrării, dar şi al flexibilităţii.

Poate fi reprezentat de obiecte din alamă, oţel, argint, aur, cupru sau alte metale, figurine din bronz, rame de fotografii, pendule, mobilier din fier forjat, truse de scule sau instalaţii de fitness. Elementul metal poate fi reprezentat şi de sunetele unei capcane de vânt, de muzica de pian sau de clopoţei, dar şi de obiecte albe, argintii sau aurii.

Metalul este amplificat de pământ, controlat de foc, slăbit de apă, amplifică apa, controlează lemnul şi slăbeşte pământul.

Apa in feng shui

Elementul apă este rece şi umed, îi corespund anotimpul iarna, culorile alb şi albastru, cifra 1 şi nordul ca punct cardinal.

Apa este un simbol al emoţiilor, al sensibilităţii.

Elementul apă poate fi reprezentat prin acvarii sau fântâni decorative, dar nu şi prin saltele cu apă sau apă ţinută în diferite recipiente, deoarece aceasta nu circulă. De asemenea, apa poate fi reprezentată prin peisaje acvatice sau de iarnă, dar şi prin obiecte de culoare alb sau albastru.

Apa este amplificată de metal, controlată de pământ şi slăbită de lemn, amplifică lemnul, controlează focul şi slăbeşte metalul.

Lemnul in feng shui

Elementul lemn este asociat vântului, îi corespund primăvara, culoarea verde, numerele 3 şi 4, estul şi sud-estul ca puncte cardinale.

Lemnul este un simbol al creşterii, al progresului.

Elementul lemn poate fi reprezentat prin o plantă, un arbust sau prin obiecte de culoare verde. Mobila de lemn nu reprezintă acest element, deoarece nu este vorba de ceva viu, ca şi în cazul apei stătute, în ceea ce priveşte elementul apă.

Lemnul este amplificat de apă, controlat de metal, slăbit de foc, sporeşte focul, controlează pământul şi slăbeşte apa.