În tarot, Împăratul este a patra mare arcană și reprezintă forţa ordonatoare. Simbolurile puterii, aflate în analogie cu planeta Marte şi cu Berbecul, ni-l indică drept un personaj activ, pregătit oricând pentru o acţiune cu un efect decisiv asupra mulţimilor.

Un bătrân cu barba albă şi lungă (Împăratul) este aşezat pe un tron dreptunghiular, ale cărui mânere şi colţuri superioare ale spătarului sunt decorate cu capete de berbec. Este îmbrăcat în purpuriu, culoarea imperială prin excelenţă. Picioarele îi sunt protejate de zale. În mâna dreaptă ţine un ankh (crux ansata), iar în mâna stângă, un glob. Pe cap poartă o coroană decorată cu cinci pietre preţioase. În spatele său se văd nişte munţi stâncoşi şi un pârâiaş.

Împărăteasa a devenit conştientă că, oricât de multe daruri ar oferi, acestea nu vor fi niciodată suficiente. Ca urmare, a modificat baza puterii sale. Acum, în relaţia sa cu exteriorul, fiinţa nu foloseşte numai iubirea, ci apelează şi la celelalte atribute ale puterii. Piciorul, partea corpului care simbolizează tocmai legătura cu pământul, cu materialitatea, este acum acoperit de zale. Este un gest contrar celui făcut de Moise şi de profeţii din Vechiul Testament, care se descalţă atunci când păşesc pe un pământ care poartă marca divinităţii. Gestul contrar însoţeşte o evoluţie total diferită. În timp ce Moise urma să aibă contactul cu o lume superioară, Împăratul tocmai a coborât dintr-o astfel de lume şi se află pe tărâmurile inferioare, al cărei conducător devine.

Valorile venusiene generate de Împărăteasă în arcana anterioară au fost concentrate de Împărat în ankh-ul pe care îl poartă în mâna dreaptă. El nu mai dă viaţă, ci domină viaţa, o stăpâneşte. De asemenea, are în mâna stângă globul pe care Marea Preoteasă îl purta pe cap, iar Împărăteasa în mâna dreaptă, ridicat la nivelul capului. Astfel, am asistat, în ultimele trei arcane, la un proces în urma căruia puterea devine tot mai concretă, mai manifestată şi mai ancorată în lumea materială. Waite confirmă. „el este acţiunea şi realizarea, forţa acestei lumi“.

Simbolismul Berbecului întăreşte impresia de putere manifestată concret. Dacă Împărăteasa cumula simbolurile venusiene, Împăratul, partenerul său, este înconjurat de simboluri ale lui Marte. În astrologie, Berbecul reprezintă acţiunea făcută rapid, ca urmare a primului impuls, dar şi iniţiativa, conducătorul. El este guvernat de Marte, zeul războiului, cel care deţine, dar şi cheltuieşte, cea mai mare energie.

Astrologii îl pun pe Marte în legătură şi cu dorinţele cele mai intense. Şi din această perspectivă, observăm evoluţia de la Împărăteasă la Împărat. Dacă ea crea lucrurile care deveneau obiectul dorinţei forţelor exterioare, Împăratul este stăpânul acestor dorinţe, din care a făcut sursa principală a puterii sale. Munţii din spatele săi indică o forţă saturniană, constrângătoare. Fiecare primeşte ce merită şi numai ce merită, şi chiar şi această recompensă vine după îndelungi eforturi. Tăieturile drepte ale tronului confirmă acest aspect de severitate, datorită cărora Imparatul a adus ordinea în manifestare.

Dar ordinea şi controlul, împinse pe termen prea lung, duc la încremenire. Natura în sărbătoare din jurul Împărătesei a fost deja înlocuită cu munţii golaşi şi pârâiaşul firav din spatele Împăratului. Pentru ca acest proces degenerativ să nu aibă efecte mai grave, este necesară continuarea evoluţiei. Şi, pe acest drum veşnic ascendent – în ciuda numeroaselor spirale pe care le implică – Împăratul se va transforma în Mare Preot.

Consultații tarot

Pentru amănunte despre semnificațiile cărților de tarot, aveți la dispoziție rubrica Tarot – Marile Arcane. De asemenea, oferim consultații tarot, prin intermediul serviciului prin sms Astrotarot, la numărul de telefon 1330. Detalii aici.