În feng shui nu sunt importante doar elementele în sine (foc, pământ, metal, apă, lemn), ci și relațiile dintre acestea. Există trei cicluri posibile: de relație, de control și de slăbire.
Ciclul de creaţie in feng shui (foc→pământ→metal→apă→lemn→foc→…)
Ciclul de creaţie este caracterizat de productivitate şi creştere. Fiecare element dă naştere sau îl amplifică pe următorul. O relaţie între elemente de acest tip poate fi definită ca o relaţie „mamă-fiu”, în care fiecare element este fiul celui precedent, mama care îi dă viaţă, cea din care se naşte şi/sau se hrăneşte.
Focul, arzând toate materiile, creează cenuşa, cărbunele, care se transformă în pământ. Pământul, prin presiunile extraordinare şi prin mişcările care se petrec în interiorul său, dă naştere metalelor, care sunt apoi extrase din interiorul său, în special din munte. Metalul, reprezentat de asemenea de muntele din care este extras, dă naştere apei. Toate apele izvorăsc la munte şi curg spre mare.
Apa hrăneşte seminţele, dând astfel naştere lemnului. Orice plantă nu poate trăi decât hrănindu-se cu apă.
Lemnul dă naştere focului. Pentru a arde, focul are nevoie de o materie pe care să o consume, iar această materie este lemnul. Şi, odată ajunşi la foc, ciclul continuă la nesfârşit…
Ciclul de control in feng shui (foc→metal→lemn→pământ→apă→foc→…)
În ciclul de control, fiecare fază o controlează pe următoarea. Este un ciclu dezechilibrat, în care armonia este înlocuită de haos şi dezordine, care pot provoca boală şi multe alte efecte nedorite.
Focul topeşte metalul.
Metalul taie lemnul.
Lemnul străpunge pământul.
Pământul absoarbe apa.
Apa stinge focul.
Ciclul de slăbire in feng shui (foc→lemn→apă→metal→pământ→foc→…)
Ciclul de slăbire reduce puterea ciclului de control şi ajută la refacerea ciclului de creaţie. Observând apariţia ciclului de control, chinezi au descoperit şi metodele de a-l combate. Acest lucru se realizează prin intermediul ciclului de slăbire.
Dacă focul controlează metalul, remediul este oferit de pământ, care se hrăneşte cu o parte din forţa focului şi, la rândul său, oferă forţă metalului. Astfel, ciclul redevine armonios.
Într-o relaţie în care pământul controlează apa, remediul este oferit de metal, care preia pentru sine din forţa pământului şi distribuie din propria forţă spre apă.
În combinaţia în care metalul controlează lemnul, apa reprezintă remediul perfect, pentru că va absorbi o parte din forţa metalului şi va hrăni, la rândul său, lemnul.
Când apa controlează focul, lemnul va prelua din forţa apei şi va hrăni focul, reechilibrând situaţia.
Dacă lemnul controlează pământul, focul va prelua din energia lemnului şi va oferi energie pământului, restabilind astfel armonia.