Cum ar fi să vă urăm la mulți ani tuturor pe data de 1 septembrie, chiar dacă nu sunteți născuți în zodia Fecioarei? Fără îndoială, ciudat pentru orice locuitor al României de azi, dar cu totul normal pentru un valah din Moldova, Transilvania sau Țara Românească, în urmă cu vreo 600 de ani! Asta se întâmpla datorită calendarului folosit de români, de-a lungul Evului Mediu.

Prima ciudățenie (din perspectiva noastră) era că anii nu se calculau de la nașterea lui Hristos, ci de la facerea lumii. Prin urmare, domnia lui Ştefan cel Mare, de exemplu, nu a început în 1457, ci în 6965!

Iar a doua ciudățenie se referă la data la care începea anul: 1 septembrie, și nu 1 ianuarie, așa cum suntem noi obișnuiți.

De altfel, pentru creștinii ortodocși practicanți, aceasta nu reprezintă deloc o noutate. În orice calendar creștin ortodox, în dreptul datei de 1 septembrie scrie nu numai ”pomenirea părintelui nostru, preacuviosului Simeon Stâlpnicul”, ci și „începutul anului bisericesc“.

De ce a fost aleasă această dată?

Există trei tradiții diferite care oferă un răspuns:

Prima tradiție susține că poporul evreu, scos de Moise din Egipt, a intrat după 40 de ani în Țara Făgăduinței tocmai în septembrie. Și, așa cum socoteala anilor de la facerea lumii este de influență evreiască și bazată pe calcule preluate din Biblie, s-a preluat ca bornă de început acest moment inaugural din viața poporului lui Israel.

A doua tradiție susține că, în această zi de 1 septembrie, Iisus Hristos a intrat într-o sinagogă și a citit din Cartea profetului Isaia un pasaj în care se vorbește despre ”propovăduirea anului Domnului celui primit” și despre împlinirea Scripturii.

În sfârșit, o a treia tradiție leagă începutul anului de cultul Sfintei Fecioare, spunând că e normal ca anul să înceapă în luna în care aceasta se naște (Sfânta Maria mică, pe 8 septembrie) și să se încheie în luna în care aceasta ”adoarme” (Sfânta Maria mare, pe 15 august). De altfel, în ultimii ani a apărut și o întreagă controversă referitoare la cât de normal este să se facă urări pe 15 august.

Indiferent de răspunsul la întrebarea anterioară, nu uitați să vă urați un an nou fericit la fiecare început de toamnă, pe 1 septembrie!