Faeton a fost, în mitologie, tânărul nesăbuit ce şi-a pierdut viaţa conducând greşit carul Soarelui. În tarot, el este conducătorul unui car triumfal ce nu aduce decât victorii limitate la un plan inferior.

Un personaj masculin (Faetonul) stă drept, în picioare, şi conduce un car triumfal la care sunt înhămaţi doi sfincşi, unul alb, iar celălalt negru. În mâna dreaptă poartă un sceptru, iar pe cap are o stea cu opt colţuri. Pe umerii săi se află coarnele lunii, iar platoşa de pe piept este decorată cu un pătrat. Centura sa este împodobită cu cinci pietre preţioase, iar pe partea din faţă a carului triumfal pe care îl conduce este emblema unei păsări cu aripile larg desfăcute, sub care se află un simbol falic. Carul este decorat cu un baldachin cu stele. În spate se observă o cetate şi un râu care tocmai a fost străbătut.

Pe planul lumesc, Căutătorul a atins desăvârşirea. A cumulat atributele puterii materiale şi spirituale, a câştigat iubirea, iar mesagerii Domnului i se arată şi revarsă binecuvântări asupra sa.

Totuşi, aceste lucruri nu se întâmplă decât pe planul pământesc. Prezenţa mesagerului divin arată că iniţiatul merită din plin aprecierea divinităţii, dar indică şi faptul că nu îi poate contempla splendoarea decât prin intermediari. Ori, nu asta dorea atunci când a pornit la drum.

Faetonul a mers din triumf în triumf, dar totul s-a petrecut jos. Chiar şi atunci când a obţinut calităţile superioare, nu a fost vorba de acestea în sine, ci de modul lor de manifestare în lumea noastră. Waite, care vede în conducătorul Faetonului pe cel care a răspuns la întrebarea Sfinxului, explică foarte bine limitările care decurg din modul în care s-a desfăşurat călătoria sa până acum: „întrebarea Sfinxului are legătură cu Misterele Naturii, şi nu cu cele ale lumii Graţiei, căreia el nu i-ar putea oferi nici un răspuns“; „planurile pe care el le-a cucerit sunt manifestate sau exterioare, nu în interiorul său“; „eliberarea pe care el o realizează îl poate lăsa în robia înţelegerii logice“; „încercările iniţiatice pe care le-a trecut cu bine sunt înţelese la nivel fizic sau sunt înţelese raţional“; „dacă ar veni în faţa celor doi stâlpi ai templului în faţa căruia stă Marea Preoteasă, el nu ar putea să deschidă sulul de hârtie numit Tora; nici dacă Marea Preoteasă l-ar întreba, el nu ar putea răspunde“.

Într-adevăr, până acum, călătoria iniţiatică s-a manifestat, cu preponderență, la nivelul lumii în care căutătorul se afla şi la începutul călătoriei sale. Singura înălţare spre lumile superioare (şi spre stările superioare ale conştiinţei) a fost postura de Mare Preoteasă. Atunci însă, o cufundare în realităţile superioare la care ajunsese pentru prima dată ar fi însemnat un risc imens pentru erou, implicând chiar posibilitatea de a-şi pierde viaţa. Situaţia este similară cu cea din Harap-Alb. La începutul basmului, calul fermecat îl transportă pe fiul Craiului până la „Lună şi luceferi“, dar acesta îl roagă să îl aducă înapoi, pentru că nu rezistă acestei experienţe, nu este încă pregătit.

Pentru a încerca încă o dată călătoria spre lumile superioare şi spre dimensiunile superioare ale fiinţei, a fost nevoie să se încarce cu experienţa lumească, să se manifeste în lume ca Împărăteasă, Împărat, Mare Preot şi apoi să descopere Iubirea. Abia acum, după ce trecut prin aceste experienţe, şi-a dat seama că succesele repetate obţinute într-o lume prin care a defilat ca un conducător de car triumfal nu îl duc în sus, ci îl menţin pe acelaşi nivel. Pentru a conştientiza acest lucru, vechii romani obişnuiau să îi şoptească unui comandant care defila în faţa mulţimii, culegând gloria unei victorii: „Memento mori!“. Conducătorul Faetonului şi-a amintit că este muritor şi acum va începe să acţioneze pentru a remedia acest lucru. Şi-a amintit că, la capătul căii sale, trebuie să descopere nemurirea. Cetatea rămasă în urmă poate fi întreaga lume obişnuită, nivelul inferior, pe care îl părăseşte în căutarea unor experienţe superioare.

Având acest ţel, se avântă din nou la drum, dar de această dată va fi nevoie de o acţiune de un tip diferit, de o putere mult mai înaltă decât cea care i-a asigurat succesul până acum. Altfel, va avea soarta lui Faeton, fiul Soarelui din mitologia greacă, cel care a condus neglijent carul solar şi fost trăznit de zei pentru a nu mai stârni pagube.

Consultații tarot

Pentru amănunte despre semnificațiile cărților de tarot, aveți la dispoziție rubrica Tarot – Marile Arcane. De asemenea, oferim consultații tarot, prin intermediul serviciului prin sms Astrotarot, la numărul de telefon 1330. Detalii aici.