Fiziognomia este o veche teorie ştiinţifică, ce susţine că putem obţine informaţii despre caracterul unei persoane studiindu-i chipul (sau fizionomia). Ea este înrudită cu frenologia, care propune obţinerea de informaţii despre o anumită persoană studiind forma pe care o are craniul acesteia.

În articolul de astăzi, ne îndreptăm atenţia asupra unei singure părţi a chipului: gura, împreună cu părțile sale componente, buzele și dinții.

Cum arată gura perfectă?

Începem arătând modul în care ar trebui să arate, conform fizionomiştilor, o gură perfectă. Aceasta este mai aproape de nas decât de bărbie, iar buza de sus este o idee mai subţire decât buza de jos. Ambele buze sunt groase, bine proporţionate, iar linia dintre ele este uşor ondulată. Dinţii laţi sunt indiciul unei persoane care va trăi mult.

Astfel arată gura ideală, însă nu toţi respectăm aceste criterii. Ba chiar dimpotrivă. aşa că, mai jos, indicăm şi modul în care pot fi interpretate diferitele abateri posibile, de la această schemă, considerată fără cusur.

Ce spun buzele și dinții despre caracterul unei persoane

• gura care pare lipsită de buze, din cauza subţirimii acesteia, indică o persoană dură, care îşi urmăreşte propriile interese fără să ţin seama de sentimentele celorlalţi;

• dimpotrivă, buzele cărnoase indică un om deschis, sociabil, care ţine cont şi de ceea ce simt şi au de spus cei care i se află alături.

• când buzele sunt exagerat de cărnoase, putem vorbi despre senzualitate, dar şi despre lene. E vorba de modelul pe care încearcă să îl imite majoritatea vedetelor mondene de astăzi.

• o gură prea mare, în raport cu ochii, indică o persoană nu tocmai inteligentă. Dacă lungimea adunată a celor doi ochi e mai mică sau egală decât lungimea buzelor, se consideră că intelectul nu reprezintă deloc un atu al persoanei respective.

• la extrema opusă, o gură prea mică (de exemplu, de mărimea unui singur ochi), poate indica o persoană incapabilă să acţioneze;

• dinţii lungi indică slăbiciune şi timiditate;

• dinţii mici şi scurţi sunt semnul unei constituţii fizice fragile;

• strungăreaţa este considerată, în mod tradiţional, semn al unei moralităţi nu tocmai stricte. Persoanele respective sunt mai degrabă înclinate spre aventură.

Acestea sunt numai câteva elemente de fizionomie, care vă pot fi însă de mare folos, dacă doriţi să aflaţi ceva despre o persoană încă de la prima vedere, înainte chiar ca aceasta să apuce să deschidă… gura.