Termenul de francmasonerie își are originea în epoca medievală, când francezul francmacon, germanul freimaurer si englezul freemason insemnau acelasi lucru: zidar liber. Astfel, etimologia este o trimitere directă spre una dintre rădăcinile acestei organizaţii secrete: breslele de constructori medievali, care au realizat, de exemplu, catedralele gotice încărcate de simboluri pe care unii le consideră pur creștine, alții alchimice, iar alții aparținând unei cunoașteri transmise din cele mai vechi timpuri prin iniţiere directă.

Francmasoneria ca organizație oficială, în forma sa modernă, datează din anul 1717, când patru loje britanice au format o Mare Lojă unită şi au adoptat statutele şi regulamentele organizaţiei.

Majoritatea masonilor cred în existenţa unui „mare arhitect al Universului“, iar ei se consideră un fel de ucenici ai acestuia. De asemenea, există o tradiţie care revendică originile Ordinului de la Hiram, un personaj amintit și în Biblie, considerat arhitectul Templului lui Solomon și un fel de întemeietor legendar al Ordinului.

Masonii folosesc o multitudine de simboluri, câteva dintre ele fiind cele mai cunoscute: echerul, compasul, litera G scrisă în interiorul unui echer și al unui compas, așa-numitul volum al Sfintei legi sau ochiul în triunghi, simbol plurivalent, care nu a fost folosit numai de către masoni.

În România, francmasoneria a apărut pe parcursul secolului al XVIII-lea,iar acum este organizată sub mai multe obedienţe, intre care cea mai veche este Marea Lojă Naţională Unită din România, apoi Marea Lojă Naţională din România, Marea Lojă Naţională a României şi Marele Orient al României, precum şi alte câteva obedienţe mai mici, printre care unele, deschise şi femeilor (de exemplu Dreptul Uman din România).

În timp ce adepţii masoneriei susţin că este vorba doar de o organizaţie fraternă, cu membri uniţi de idealuri comune, care lucrează pentru binele comunităţilor din care fac parte, antimasonii se referă la această organizaţie ca la una de-a dreptul diabolică, care urzeşte tot felul de comploturi pentru a-şi asigura dominaţia totală asupra lumii.

În timp ce masonii și adepţii lor spun că aceștia susţin și promovează principii generoase, precum libertate, egalitate, fraternitate sau unitate în diversitate (întâmplător sau nu, și sloganul Uniunii Europene!), adversarii lor vorbesc despre grozăvii precum control din umbră al finanțelor, punerea la cale a unor războaie sau constituirea unui stat mondial, cu un guvern unic.

Pentru opiniile promasonierie, vă recomandăm diferitele site-uri ale masonilor români, precum mlnr.xyz sau www.moar.ro, iar pentru opiniile antimasonerie puteți incerca o vizită pe site-ul yoghinilor de la MISA, www.yogaesoteric.net, care are o rubrică specială de demascare a masoneriei.

Grupul Bilderberg, întâlnirea anuală a elitelor

Waite, tarotul și societățile secrete