Asemenea multor altor descoperiri, nici ofertele multimedia nu reprezintă o invenţie a generaţiei noastre. În urmă cu patru secole, în 1617, medicul, filosoful şi alchimistul german Michael Maier, oferea, prin tratatul Atalanta fugiens, o carte de o bogăţie şi diversitate cu totul neobişnuite.
Cartea lui Michael Maier cuprinde:
– embleme, adică imagini simbolice, reprezentând diferite scene mitologice sau reproduceri ale unor scene din natură, supuse, de asemenea, interpretării; fiecare imagine este însoţită de o scurtă sentinţă în limba latină, care condensează sensul imaginii;
– epigrame în 4 până la 8 versuri, care redau mitul din care a fost selectată imaginea prezentată în emblemă;
– fugi, compoziţii muzicale contrapunctice pe trei voci, care se urmăresc sau „fug“ una după alta, de unde vine şi denumirea acestui gen,
– discursuri, în cadrul cărora Michael Maier oferă o interpretare alchimică unor texte aparţinând mitologiei antice greceşti sau romane.
În sprijinul ideilor pe care le exprimă, talentatul medic şi consilier al împăratului habsburgic Rudolf al II-lea aduce două tipuri de argumente, desprinse din două discipline ştiinţifice la fel de preţuite în epoca medievală: alchimia şi medicina. Pe tărâmul alchimiei, se sprijină pe tratate având autori precum Basile Valentine, Paracelsus sau Raymundus Lullus, iar din domeniul medicinei vine cu exemple bazate pe propria experienţă, deoarece a practicat această ştiinţă timp de mai multe decenii, la curţile mai multor principi europeni.
Ediţia apărută în 2010 la Editura Herald, în colecţia Quinta Essentia, cu subtitlul „Emblemele filosofice ale secretelor naturii“ rezervă un spaţiu amplu şi prezentării mediului în care a văzut lumina tiparului Atalanta fugiens: curtea împăratului habsburgic Rudolf al II-lea, populată de astronomi precum Johannes Kepler sau Tycho Brache, de pictori precum Arcimboldo sau Sadeler, dar şi de ocultişti precum John Dee sau Edward Kelley. De asemenea, traducătorii şi autorii Prefeţei, Marius Cristian Ene şi Gabriela Nica, analizează legăturile pe care Maier le-a avut cu Mişcarea Rozacruciană şi influenţa acestei mişcări de revigorare a Tradiţiei asupra operei sale.
Găsiți aici o recenzie a cărții lui Michael Maier
Prezentarea cărții Atalanta fugiens pe site-ul Editurii Herald