În astrologie, conjuncția este situația în care două planete ocupă același loc, pe harta cerească, adică se află în aceeași zodie, la același grad și minut. De exemplu, atunci când Soarele se află la 12 grade și 45 de minute în semnul Taurului, iar Jupiter tot la 12 grade și 45 de minute în Taur, se spune că cele două corpuri cereşti se află în conjuncție. Altfel spus, ele fac un unghi de 0 grade.

Într-o astfel de situație, ele acționează împreună, în mod concertat. Fiecare dintre ele o face pe cealaltă mai puternică, și de aici rezultă o încărcătură energetică deosebită, ce poate fi folosită pentru îndeplinirea scopurilor noastre.

Un tip particular de conjuncţie, care se repetă la fiecare aproximativ 4 săptămâni, este conjuncția dintre Soare şi Lună, cunoscută și sub numele de Lună Nouă. Este momentul în care Luna răspândește în noapte un minimum de luminozitate. Din punct de vedere astrologic, Luna Nouă este considerată un moment ideal pentru a începe diferite demersuri, pentru a porni la drum, pentru a cunoaște persoane noi (permanent valabilă este ideea de început, domeniul în care se manifestă acesta este decis de semnul astral în care are loc conjuncţia).

Dacă de o conjuncţie între Soare şi Lună avem parte în fiecare lună, există și conjuncţii care au loc mult mai rar. De exemplu, Soarele se află în conjuncţie cu Neptun sau cu Pluton doar o dată în fiecare an. O conjuncţie între Jupiter și Saturn are loc o dată la fiecare 20 de ani, în timp ce o conjuncție între două planete lente, precum Uranus și Pluton, are loc chiar mai rar decât atât.

Spre exemplificare, ne vom referi la conjuncţia Soare-Saturn în Balanţă, care a avut loc în toamna 2010. Pentru a explica modul în care ne influențează în mod general, trebuie să ținem cont de trei aspecte: influenţa Soarelui (aflat în legătură cu personalitatea noastră de bază și cu modul în care ne manifestăm în mod conștient), influenţa lui Saturn (planetă care aduce seriozitate, răbdare, acțiune lentă, gradată, conservatorism și o viziune matură de a privi lucrurile) și caracteristicile semnului în care are loc conjuncţia, Balanţa (semn al parteneriatelor, al cuplurilor, dar și al frumosului și al vieții artistice). Așadar, ne putem aștepta ca cele două planete aflate în conjuncţie să aducă un plus de seriozitate în relațiile de cuplu, să ajute la dezvoltarea unor parteneriate pe termen lung, în care fiecare persoană implicată va da dovadă de multă seriozitate. Lucrurile sunt însă mai complicate decât atât, pentru că este posibil ca cele două planete să facă și alte aspecte, cu alte corpuri cereşti. În plus, atunci când vine vorba de o analiză astrală pentru o persoană anume, trebuie ținut cont  și de casa astrologică de pe harta sa natală, în care are loc conjuncția, precum și de aspectele pe care planetele respective le fac cu planetele natale.

Aceste din urmă amănunte îi privesc însă doar pe specialiștii în astrologie. Pentru un simplu pasionat de această disciplină esoterică, e suficient să știe că o conjuncţie înseamnă un unghi de 0 grade între două corpuri cerești sau, altfel spus, o suprapunere a acestora. În cele mai multe cazuri, o conjuncţie este interpretată pozitiv, dar influența sa depinde mult de planetele care sunt implicate. De exemplu, una este să vorbim despre o conjuncţie în care e implicat Jupiter și cu totul altfel putem aborda o conjuncţie în care este implicată Luna Neagră, Lilith. Evenimentele de obicei dramatice aduse de aceasta din urmă nu se pot compara cu impulsurile spre dezvoltare și influența benefică a lui Jupiter.