Gruparea Illuminati este considerată de adepţii teoriei conspiratiei ca având rolul principal în întemeierea unei Noi Ordini Mondiale. Adepții acestor teorii susţin că Illuminati sunt în spatele tuturor evenimentelor importante, pe care le orchestrează pentru a-şi consolida dominaţia.

Illuminati în secolul al XVIII-lea

O societate secretă cu acest nume a existat în Bavaria, în secolul al XVIII-lea. Mișcarea Illuminati a fost întemeiată la 1 mai 1776, la Ingolstadt, în Bavaria superioară, de către un fost iezuit și profesor universitar de teologie, Adam Weishaupt. Simbolul ordinului era bufniţa zeiţei Atena.

Deși membrii grupului se numeau pe ei înșiși Perfectibilis, erau cunoscuţi îndeosebi sub numele de Illuminati (să nu uităm că totul se petrece în secolul al XVIII-lea, supranumit al Luminilor). În 1784, noul conducător al Bavariei, Karl Theodor, interzicea activitatea tuturor societăților secrete, acesta fiind sfârșitul activității și pentru Illuminati. Cel puțin sfârșitul oficial…

Printre cei mai cunoscuți membri ai grupării, pot fi amintiți scriitorii germani Goethe și Herder. De asemenea, din grupare au făcut parte chiar și capete încoronate, precum conducătorii din stătuleţele germane Gotha și Weimar.

Illuminată – teoria conspirației despre activitatea ulterioară

Dacă istoria oficială a Illuminati se încheie în urmă cu mai bine de două secole, legendele țesute în jurul grupării susțin că aceasta a continuat să existe, s-a extins la nivel mondial, grupând elitele planetare care încearcă, prin intermediul guvernelor controlate din umbră, să impună o nouă ordine mondiala.

Nu există dovezi concrete privind existenţa unei astfel de grupări, deşi se susţine că din ea au făcut parte personaje importante, precum premierul englez din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Winston Churchill, bancherul american David Rockefeller sau specialistul în ştiinţe politice şi eminenţa cenuşie a democraţilor americani în materie de politică externă, Zbigniew Brzezinski.

De altfel, aceste teorii nu reprezintă deloc o noutate. Încă din 1798, abatele Augustin Barruel lansa teoria unei mari conspiraţii care îi grupa pe Illuminati, templeri, iacobini și rozacrucieni și care avusese un rol important în nașterea și evoluția grupării iacobine, activă în timpul Revoluţiei Franceze. În aceeași perioadă, masonul scoţian John Robinson vorbea de o conspiraţie a ordinului Illuminati, care doreau înlocuirea creştinismului cu principiile iluministe și instituirea unui guvern mondial unic, pe care Illuminati să îl dirijeze.