În astrologie, opoziţia este situația în care două planete formează un unghi de 180 de grade pe harta cerească. Dacă unim pozițiile lor cu o linie dreaptă, aceasta va trece prin centrul astrogramei.

O opoziţie are loc, așadar, între două planete aflate în semne opuse, adică de o parte și de alta a celor șase axe zodiacale: Berbec-Balanţă, Taur-Scorpion, Gemeni-Săgetător, Rac-Capricorn, Leu-Vărsător și Fecioară-Peşti.

Un tip de opoziţie foarte cunoscută și, în același timp, extrem de frecventă, este cea dintre Lună și Soare. Este ceea ce numim Lună plină, momentul de maximă luminozitate al satelitului planetei noastre. Din punct de vedere astrologic (și nu numai), Luna plină reprezintă un moment de maximă tensiune, în care energiile interne ale ființei ies la suprafață și se manifestă cu deosebită violență. Persoanele sensibile se resimt de pe urma acestui aspect astral și există studii care dovedesc că, în perioadele cu Lună plină, crește numărul de sinucideri și de depresii, de crize de somnambulism, precum și numărul infracțiunilor.

Dacă opoziţia Soare-Lună are loc în fiecare lună calendaristică, cea dintre Soare și planetele lente, precum Neptun sau Pluton are loc doar o dată în fiecare an. Mai mult, există și opoziţii care se repetă extrem de rar, mai precis o dată la câteva decenii. Este vorba, de exemplu, de opoziţia dintre Uranus şi Neptun sau de cea dintre Neptun și Pluton.

În general, opoziţia este interpretată negativ, aducând tensiune și diferite provocări. Este vorba de o înfruntare între două tendințe contrarii, de două planete care ne împing să acționăm în direcți opuse. Totuși, problemele aduce de o opoziție pot fi rezolvate, cele două forțe opuse devenind, începând de la un anumit nivel, complementare. Așa cum o lege economică spune că progresul este adus de competiție, iar realitatea istorică ne arată că în timpul războaielor au avut loc mari descoperiri tehnologice, și energiile divergente ale unei opoziţii astrale pot genera în interiorul nostru o energie care să ne facă să mergem mai departe, pentru a ne autodepăși, pentru a oferi un răspuns pe măsura provocării.