În astrologie, cuadratura este situaţia în care două planete formează un unghi drept, de 90 de grade. O cuadratură indică, aproape în toate cazurile, tensiune, probleme care trebuie depăşite, schimbări radicale care au loc şi ne dau planurile peste cap.

Cuadratura se poate forma între planete două aflate în semne fixe (Taur, Leu, Scorpion şi Vărsător). În acest caz, acţiunea ei durează mai mult timp şi este vorba de o problemă pe care o putem depăşi cu multă răbdare.

De asemenea, o cuadratură poată să aibă loc între două planete aflate în semne cardinale (Berbec, Rac, Balanţă, Capricorn). Atunci, totul se petrece mai rapid, şocul pe care ni-l rezervă soarta fiind însă mai intens.

În fine, o cuadratură poate avea loc şi între două planete aflate în semne mobile, mutabile (Gemeni, Fecioară, Săgetător, Peşti). Atunci, în problemele pe care le avem joacă un rol decisiv şi alte persoane, iar rezolvarea depinde, în egală măsură, şi de acestea.

În schimb, nu poate exista o cuadratură între o planetă aflată în semn mutabil şi una aflată în semn fix sau între una aflată în semn cardinal şi alta în semn mutabil.

Spre exemplu, ne vom referi la cuadratura dintre Jupiter în Berbec şi Pluton în Capricorn, aşadar între două planete aflate în semne cardinale. Jupiter reprezintă optimismul şi dezvoltarea, iar Pluton moartea şi transformarea. În plus, Jupiter se află în semnul noilor începuturi, în timp ce Pluton staţionează în zodia evoluţiei lente şi a pesimismului.

Din această combinaţie explozivă nu poate să rezulte decât o luptă acerbă între nou şi vechi. Apare nevoia de a distruge formele învechite, pentru a putea să trecem într-o nouă etapă. Din păcate, în cadrul acestui proces e posibil să apară şi victime colaterale. Dar progresul nu se poate realiza fără suferinţă şi e mai bine să îndurăm unele neplăceri acum pentru a ne fi bine în viitor, decât să prelungim la nesfârşit o stare care nu ne satisface în niciun fel.