În discuțiile pro sau contra astrologiei, se uită de multe ori cât de mult ne-a influențat aceasta de-a lungul timpului și cât de prezentă este în viața noastră în continuare, fie că ne place sau nu acest lucru.

Un exemplu edificator este faptul că, la baza denumirilor celor șapte zile ale săptămânii, se află denumirile celor şapte planete cunoscute în Antichitate (atunci când și pentru Soare și Lună se folosea această denumire). Ne-am obișnuit să folosim denumirile de luni, miercuri sau joi, fără să ne mai amintim că, prin această simplă rostire a unui cuvânt, perpetuăm credința antică în conformitate cu care fiecare zi a săptămânii este guvernată de o anumită planetă dominantă.

Astfel, ziua de luni se află sub influența Lunii, ziua de marţi este guvernată de Marte, miercuri se află sub influența lui Mercur, joi este ziua guvernată de Jupiter (numit chiar Joe în vechile cărți românești de astrologie), vineri se află sub influența lui Venus, sâmbăta este guvernată de Saturn, iar duminica este ziua aflată sub influența Soarelui.

Lumina Soarelui este asociată cu sărbătoarea și cu odihna, astfel că nu e nimic mai normal decât faptul că această zi este de obicei liberă și rezervată unor evenimente mondene. Aici, se poate constata păstrarea unei părți din înțelepciunea tradițională, care mergea mult mai departe decât acordarea unor simple nume și indica activitățile potrivite pentru fiecare zi a săptămânii.

De exemplu, faptul că săptămâna începe cu luni, ziua guvernată de Lună indică nevoia de interiorizare, de raportare la propriile dorințe și visuri. Este important să nu începem săptămâna sub influența exclusivă a ceea ce vine din afară, asemenea unei corăbii purtată de vânt și de valuri. Dimpotrivă, dacă începem de luni să lucrăm pentru scopuri care ne sunt dragi, care ne trezesc interesul intelectual, dar ne atrag și emoțional, întreaga săptămână ne va aduce satisfacție. Așadar, înainte de a vă arunca în vâltoare activităților de zi, e nevoie de puțină introspecție, ca să fiți conștienți de ceea ce faceți și de motivul pentru care acționați astfel!

Marţea, în care planeta Marte își exercită din plin influența, trebuie rezervată pentru activitățile care presupun un consum mare de energie, inclusiv fizică. Acum trebuie desfășurate muncile cele mai grele, iar dacă obișnuiți să mergeți la o sală pentru a face exerciții fizice, ar fi ideal să alegeți, în fiecare săptămână, ziua de marți pentru această activitate.

În ziua de miercuri, aflată sub influența lui Mercur, sunt favorizate activitățile intelectuale, precum și cele care presupun comunicare. E ziua potrivită pentru organizarea unor ședințe, consilii, conferințe, pentru examene și testări pe plan intelectual.

Joia, expansivul Jupiter își intră în drepturi și ne ajută să muncim cu entuziasm, să facem planuri îndrăznețe, dar și să ne distrăm. Practic, joia putem să dezvoltăm activitățile inițiate în zilele anterioare, aducându-le pe un nivel superior, nebănuit atunci când începusem lucrul. Cuvintele cheie ale acestei zile sunt dezvoltate, expansiune, evoluție.

Vinerea, aflată sub influența planetei iubirii și a frumuseții, Venus, este potrivită pentru întâlnirile romantice și pentru activitățile artistice. O ieșire împreună cu persoana iubită la teatru, la film sau la un concert, urmată de o plimbare romantică sub clar de lună pare a reprezenta rețeta perfectă pentru a petrece a cincea zi a săptămânii în acord cu influențele astrale.

Sâmbăta e o zi a austerității, în care e bine să rămânem rezervați, interiorizarea devenind cuvântul de ordine. Practic, putem folosi această zi guvernată de Saturn pentru a evalua ceea ce am făcut pe parcursul săptămânii, pentru a corecta ceea ce nu se potrivește scopurilor noastre și pentru a ne fixa țeluri pe termen lung.

Duminica este o zi de odihnă și, în același timp, de sărbătoare. Spre deosebire de reținerea recomandată pentru ziua de sâmbătă, e bine ca acum, într-o zi guvernată de Soare, fiecare dintre noi să se comporte cât mai natural și să își manifeste personalitatea cât mai liber. Pentru un timp, e bine să redevenim copii, să ne jucăm, să ne bucurăm de lucrurile simple.

Câte dintre obiceiurile dumneavoastră sunt în acord cu aceste ritmuri planetare, a căror influență este indicată de denumirile zilelor săptămânii?