Anul Nou nu este sărbătorit de toată lumea la aceeaşi dată. Pentru un miliard şi jumătate de chinezi, data de 1 ianuarie nu prezintă nici un interes, iar noul an este celebrat cu focuri de artificii cândva spre sfârșitul lui ianuarie sau chiar în februarie.

Date diferite pentru începutul Anului Nou au atât evreii, cât şi musulmanii. Pentru fiecare dintre aceştia, anul nou începe la date care nouă nu ni se pot părea decât extrem de ciudate: începutul lui februarie, sfârşitul lui septembrie sau chiar lunile noiembrie-decembrie!

Roş Haşana, Anul Nou evreiesc

Anul Nou evreiesc sau sărbătoarea de Roş Haşana are loc la o dată variabilă de la un an la altul, însă aceasta e mereu cuprinsă între 6 septembrie şi 5 octombrie. Calculul porneşte de la data tradiţională a faceri lumii şi este legat şi de calculul datei Paştelui evreiesc. Astfel, Roş Haşana este a 162-a zi după Paşti – evident, Paștele evreiesc, de regulă diferit și de cel ortodox, și de cel catolic. În 2020 de pildă, data anului nou a fost 18 septembrie, pentru 2021 vorbim despre data de 6 septembrie, iar pentru 2020 despre data de 25 septembrie.

Se consideră că, în această zi, Dumnezeu se aşează pe tronul său şi decide dacă fiecare persoană din lume merită sau nu iertarea. Decizia este luată la 10 zile după Roş Haşana, cu ocazia sărbătorii de Yom Kippur, iar perioada care desparte cele două date trebuie să fie una a penitenţei, în care fiecare să se gândească dacă a încălcat cele 10 porunci în anul care a trecut.

Unul dintre cele mai importante obiceiuri de anul nou evreiesc este cântarea din Şofar, un instrument făcut din corn de berbec, care are rolul de a trezi poporul lui Israel din lâncezeală şi de a-l anunţa că vine ziua judecăţii. Un alt obicei constă în a arunca diferite obiecte în apă, astfel ca greşelile făcute în anul ce a trecut să fie spălate.

Începutul anului în Evul Mediu, în Țările Române

Anul Nou chinezesc

Anul nou chinezesc cade, întotdeauna, la sfârşitul lui ianuarie sau începutul lui februarie. Noul an este pus de fiecare dată în analogie cu unul din cele 12 semne zodiacale ale horoscopului chinezesc, precum şi cu unul din cele 5 elemente. De exemplu, Anul Șobolanului a început 25 ianuarie 2020, el fiind urmat de Anul Boului, început pe 12 februarie 2021, și de Anul Tigrului, început pe 1 februarie 2022.  

Obiceiurile de Anul nou sunt variate, în diferitele provincii chinezeşti. Culoarea roşie, considerată norocoasă, joacă un rol important în decoraţiile făcute cu această ocazie. De exemplu, în dimineaţa primei zile din noul an, copiii chinezi le fac părinţilor diferite urări (echivalentul colindatului de la noi) şi primesc în schimb bani în plicuri de culoare roşie. Fiind cunoscut caracterul extrem de variat al bucătăriei chinezeşti, nu e de mirare că şi masa festivă de Anul Nou e diversă: trebuind să conţină porc, raţă şi pui, precum şi dulciuri. Apoi, nu trebuie uitat cine a inventat artificiile: În China, spectacolele de acest fel sunt de-a dreptul grandioase.

Anul Nou islamic

Anul nou islamic are loc, de asemenea, la o dată diferită a calendarului nostru, în fiecare an. Evenimentul amintește călătoria profetului Mahomed de la Mecca la Medina, cunoscută sub numele de Hegira. Aceasta a început, conform calendarului nostru, pe data de 16 iulie 622.

Astfel, anul nou islamic a început, în 2020, pe data de 20 august, pentru ca în 2021 să înceapă pe 9 august, iar în 2020 pe data de 30 iulie.

Covorul persan sau incantația în imagini