Sri Sailendra Dasgupta, autorul acestei cărți, apărute la Editura Sophia, a fost discipol direct al lui Swami Sri Yukteshwar. Mai târziu, a fost secretar personal al lui Paramahansa Yogananda. Pe lângă această implicare directă, de o jumătate de secol, în Kriya Yoga, autorul a fost, de asemenea, doctor în antropologie la Universitatea din Calcutta. Așadar, reprezintă o autoritate în domeniu din mai multe puncte de vedere.

Kriya Yoga, cale spirituală esoterică apărută în India încă din antichitate, cuprinde o serie de tehnici fizice și mentale, după cum îi arată chiar și denumirea. Mai precis, yoga înseamnă legătură sau unire (cu ființa supremă sau cu sinele individual nemuritor), dar are și sensul de ”stopare a fluctuațiilor minții”. Pe de altă parte, kriya înseamnă ”muncă” sau ”acțiune”, denumire ce desemnează atât activitățile fizice, cât și pe cele mentale.

Mult timp, kriya yoga a fost o practică spirituală rezervată doar sfinților și marilor înțeleți, iar această situație s-a schimbat atunci când Babaji a transmis această învățătură lui Lahiri Mahayasa, Acesta are meritul de a fi reușit să obțină iluminarea trăind în lume, având o soție, o slujbă și mergând la piață să își facă zilnic cumpărăturile. Spre deosebire de mulți alți maeştri, Lahiri nu a avut nevoie să se retragă din lume pentru a deveni un yoghin perfect.

Lahiri a îbdepărtat monopolul care exista în ceea ce privește practica Kriya Yoga și a inițiat în această disciplină mai mulți discipoli. Dintre aceștia, cel mai cunoscut în spațiul occidental este Swami Sri Yukteshwar, maestrul spiritual al lui Paramahansa Yogananda, cel care avea să transmită mesajul Kriya Yoga în America.

Născut în 1855 la Serampore, Sri Yukteshwar a primit rapid inițierea în Kriya și la scurt timp după aceea a devenit el însuși guru. În același timp, a frecventat cursurile mai multor facultăți, doar pentru a acumula cunoaștere, fără să își dorească vreo diplomă sau vreo recunoaștere. Sri Yukteswar a scris comentarii la Bhagavat-Gita, dar și, chiar la îndemnul marelui yoghin Babaji, care i-a apărut în mod miraculos, o carte despre unitatea fundamentală și armonia scripturilor hinduse și creștine, unitate ascunsă de diferențele dogmatice.

În 1913 a vut loc o altă întâlnire decisivă, între Sri Yukteshwar și Paramahansa Yogananda. Chiar din clipa în care l-a văzut pe acesta, Yukteshwar a prevăzut că va ajunge un mare yoghin. Și, într-adevăr, îl avea în față pe omul care a a ajutat Occidentul să înțeleagă hinduismul și sistemul yoga.

Kriya Yoga a ajuns la noi grație tuturor acestor oameni: Babaji, Lahiri Mahayasa, Sri Yukteshwar, Paramahansa Yogananda. Autorul cărții noastre, Sri Sailendra Dasgupta, ne prezintă amănunte despre această tehnică, despre beneficiile care pot fi obținute atunci când o practicăm și ne oferă sfaturi concrete pentru a reuși în acest demers. Bineînțeles, atât cât ne poate ajuta o  simplă carte, atunci când este vorba despre practica spirituală.