Ordinul sau Societatea Thule (în germană, Thule Gesellschaft) a fost o societate secretă germană cu sediul la Munchen, în prima jumătate a secolului XX. Societatea Thule şi-a început activitatea ca un grup de studii etnologice, interesându-se în special de Antichitatea germană şi de arieni.

Numele Thule vine de la un loc mitic, plasat de vechii greci în partea nordică a Europei, loc considerat drept originea rasei ariene şi care poate fi identificat cu ţinutul legendar al Hiperboreei.

Societatea Thule şi nazismul

În primii săi ani de activitate, Societatea Thule s-a dedicat studiilor etnografice şi, înainte de primul război mondial, chiar a publicat 24 de volume de „proză şi poezie nordică“.

După frământările iscate de primul război mondial (1914-1918), Societatea a renăscut, însă cu o ideologie şi preocupări diferite de cele anterioare. În grup au intrat conducători nazişti de prim rang, precum Herman Goring, comandantul aviaţiei militare a Germaniei naziste, sau Rudolf Hess, adjunctul lui hitler în Partidul Naţional Socialist. Astfel, s-a ajuns la dezvoltarea unor idei naziste şi antisemite.

Însemnul Ordinului Thule era crucea lui Wotan (zeul suprem din mitologia germanică), asemănătoare cu svastica utilizată de nazişti. De asemenea, salutul membrilor Societăţii Thule era „Heil und Sieg“, reluat apoi de Hitler, care l-a transformat în „Sieg Heil“.

Treptat, în cadrul Societăţii s-a elaborat proiectul unei purificări etnice care să aibă ca rezultat crearea unui popor format numai din oameni înalţi, blonzi, cu ochii albaştri, asemenea eroilor din vechile mituri germanice. Heinrich Himmler, comandantul organizaţiei paramilitare naziste SS, a fost unul dintre cei mai convinşi adepţi ai acestui plan.

Acest proiect este pus în legătură cu operaţiunea secretă cunoscută sub numele de Lebensborn, care presupunea ca femeile germane cu un aspect fizic corespunzător idealului nazist să fie strânse într-un loc şi „vizitate“ periodic de soldaţii SS.

Societatea Thule – controverse şi mistere nedezlegate

Una dintre legendele misterioase ale Societăţii Thule se referă la accesul membrilor acestei societăţi la tehnică de origine extraterestră. Mai precis, în 1936 membrii Thule ar fi găsit un OZN prăbuşit în munţii Pădurea Neagră. În cel mai mare secret, au studiat nava (care avea un diametru de 23 de metri) şi au reuşit să construiască altele asemănătoare, începând cu 1939.

Alte semne de întrebare privesc intenţia atribuită Societăţii Thule de a pune pe tronurile Europei monarhi din vechea dinastie merovingiană, pe care îi considerau urmaşii direcţi ai lui Iisus Hristos şi ai Mariei Magdalena. Conform unor surse, această intenţie ar fi provocat, în cele din urmă, ruptura între societate şi Hitler.

Alte controverse a iscat gestul neaşteptat al lui Rudolf Hess, membru Thule şi adjunct al lui Hitler, care în 1940 a zburat singur spre Scoţia, încercând să încheie o pace separată cu englezii. Motivele acestui gest, greu de înţeles, au fost legate de apartenenţa lui Hess la Thule şi de scopurile secrete ale acestei societăţi, care şi-a încetat activitatea în anii ’40. Încă nu există dovezi concrete ale apartenenţei lui Adolf Hitler la această societate secretă, deşi unii autori insistă că şi el a făcut parte din Societatea Thule.

Societatea Thule astăzi

Societatea Thule a reapărut în ultimii ani şi are inclusiv site-uri în limba engleză şi germană. Membrii săi actuali insistă asupra faptului că Thule nu a fost niciodată o societate nazistă ci că, dimpotrivă, au avut de suferit în timpul regimului nazist. De asemenea, neagă orice credinţă antisemită şi asigură că nu este necesar nici măcar să fii german pentru a face parte din Societatea Thule. În acelaşi timp, avertizează asupra faptului că pe site nu se află informaţii complete despre activitatea societăţii şi că aceasta e deplin cunoscută doar după ce te înscrii şi avansezi în Societatea Thule.