Garuda este, în mitologia hindusă, numele atribuit vehiculului zeului Vishnu. Este vorba de o pasăre fabuloasă, imaginată fie ca un vultur uriaş, fie ca o fiinţă umană cu cap de vultur. Fratele lui Garuda, Arun sau Aruna, este vehiculul zeul soare, Surya.

Garuda apare în principalele epopei ale mitologiei hinduse, Ramayana şi Mahabharata.

În Ramayana, apare într-un moment cheie al luptei dintre Rama – încarnarea zeului Vishnu, stăpânul său – şi demonul Ravana. Atunci când Rama, în urma unei vrăji, era înlănţuit de şerpii nagas, Garuda îşi face apariţia plutind în înălţimi şi, la simpla vedere a acestei păsări plutind maiestuos în direcţia lor, şerpii dispar, eliberându-l pe Rama.

În Mahabharata este povestită chiar naşterea lui Garuda, din oul cosmic primordial. Forţa şi mărimea sa erau atât de impresionante, încât ameninţa chiar existenţa Universului. Chiar zeii au fost înspăimântaţi şi, la rugăminţile lor, Garuda însuşi a acceptat să îşi reducă dimensiunile şi puterea.

Mai târziu, pasărea a trebuit să încheie un pact cu şerpii Naga, verii săi, care îi ţineau mama sub servitute. Aceştia i-au promis că o vor elibera dacă Garuda le va aduce Amrita, elixirul nemuririi. Garuda a reuşit să fure acest elixir, care le aducea zeilor nemurirea, dar a încheiat, de asemenea, o serie de pacte cu zeii Vishnu şi Indra, astfel că, în final, a reuşit să îşi elibereze mama şi să îşi ţină promisiunea faţă de şerpi fără ca aceştia să poată bea elixirul nemuririi. Cu această ocazie, el a devenit aliat al zeilor şi a acceptat să servească drept vehicul pentru zeul Vishnu.

În mitologia buddhistă, se consideră că Garuda este un neam de păsări uriaşe, dotate cu inteligenţă şi care au o organizare socială proprie. Pentru a le desemna, mai este folosit şi numele Supanna.

Mărturie a importanţei cultului păsării Garuda stau numeroasele utilizării ale acestui simbol inclusiv în perioada contemporană. Astfel, Garuda este emblema Indoneziei. În aceeaşi ţară, compania aeriană naţională este pusă sub patronajul său şi poartă numele de Garuda Indonesia.

Emblema regilor Thailandei este, de asemenea, o pasăre Garuda roşie, desenată pe un drapel de culoare galbenă.

Sub numele specific de Khangand, Garuda este şi simbolul capitalei Mongoliei, Ulan-Bator.

Şi în Tibet, Garuda este desemnat cu un nume specific: Khyung.