Regăsiți mai jos un calendar lunar cu fenomenul de Lună nouă și eclipsele de Soare din 2023. Spre deosebire de anul precedent, când aspectul de Lună nouă (conjuncție Soare-Lună) s-a manifestat de 13 ori, în 2023 acesta are loc, așa cum se întâmplă în cei mai mulți ani, de 12 ori – o singură dată în fiecare lună calendaristică.

În ceea ce privește repartiția pe zodii, situația este una specială: aspectul are loc de două ori în Berbec (pe 21 martie și 20 aprilie) și niciodată în Capricorn (ceea ce reprezintă o compensație față de anul anterior, când a fost de două ori Lună nouă în Capricorn). În celelalte 10 semne zodiacale, fenomenul de Lună nouă se manifestă câte o singură dată.

Ultima lună nouă din anul anterior, 2022, are loc pe data de 23 decembrie. Anul începe așadar cu Luna în creștere, până la Luna plină din 6 ianuarie 2023. Apoi, Luna este în scădere până pe 21 ianuarie, când are loc primul fenomen de Lună nouă din 2023.

Luna nouă în 2023 – calendar

21 ianuarie: Lună nouă în Vărsător (conjuncție Soare-Lună în Vărsător)

20 februarie: Lună nouă în Pești (conjuncție Soare-Lună în Pești)

21 martie: Lună nouă în Berbec (conjuncție Soare-Lună în Berbec)

20 aprilie: Lună nouă în Berbec (conjuncție Soare-Lună în Berbec)

19 mai: Lună nouă în Taur (conjuncție Soare-Lună în Taur)

18 iunie: Lună nouă în Gemeni (conjuncție Soare-Lună în Gemeni)

17 iulie: Lună nouă în Rac (conjuncție Soare-Lună în Rac)

16 august: Lună nouă în Leu (conjuncție Soare-Lună în Leu)

14 septembrie: Lună nouă în Fecioară (conjuncție Soare-Lună în Fecioară)

14 octombrie: Lună nouă în Balanță (conjuncție Soare-Lună în Balanță)

13 noiembrie: Lună nouă în Scorpion (conjuncție Soare-Lună în Scorpion)

13 decembrie: Lună nouă în Săgetător (conjuncție Soare-Lună în Săgetător)

Eclipse de Soare în 2023

Acest fenomen se manifestă de două ori, pe parcursul anului 2023, după cum urmează:

20 aprilie 2023eclipsă de Soare hibridă (o eclipsă intermediară între o eclipsă de Soare totală și una inelară. În unele puncte de pe Terra poate fi văzută ca fiind totală, iar în altele apare ca fiind inelară. Este un tip de eclipsă rar întâlnit. Eclipsa de Soare din 20 aprilie 2023 va fi totală pe aproape întregul său parcurs, doar o parte minimă de la debutul și de la sfârșitul său vor fi benzi inelare)

14 octombrie 2023eclipsă inelară de Soare (aceasta are loc atunci când Soarele și Luna sunt aliniate exact cu Pământul, dar diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui. Așadar, la eclipsa de soare din 14 octombrie 2023, din steaua sistemului nostru solar se vede doar marginea, în forma unui inel strălucitor care înconjoară Luna întunecată. Eclipsele de Soare inelare sunt evenimente astronomice destul de rare).

Luna nouă și eclipsele de soare în 2024