Această carte este o compilaţie de texte din vasta operă a lui Osho, maestrul spiritual cunoscut mai întîi ca Acharya Rajneesh, apoi sub numele de Bhagwan Shree Rajneesh şi, în cele din urmă, numit de discipolii săi simplu, Osho. Selecţia a fost realizată de unul dintre discipoli, Swami Deva Wadud.
Meritul principal al lucrării constă în prezentarea meditaţiei drept ceva accesibil oricui este dispus să facă un minim efort:
„Meditaţia nu este ceva nou; voi aţi venit pe lume însoţiţi de ea. Mintea este ceva nou; meditaţia este în natura voastră. Este firea voastră, fiinţa voastră profundă. Cum ar putea deci ca ea să fie ceva dificil?“.
Pornind de la această constatare, Osho prezintă diferite tehnici de meditaţie, extrem de variate şi accesibile omului contemporan, astfel încât fiecare cititor să îşi poată alege direcţia care simte că i se potriveşte cel mai bine. Astfel, ne sunt propuse meditaţii asupra luminii şi asupra întunericului, tehnici care vizează deschiderea inimii, dansul ca suport pentru meditaţie, metode de lucru cu respiraţia, cu sunetele sau cu al treilea ochi.
În acelaşi timp, ne sunt prezentate principalele obstacole care apar în calea meditaţiei (de tipul unor false metode, dar şi al unor trucuri folosite de propria noastră minte), precum şi mijloacele de a le depăşi.
Ultima parte a cărţii, intitulată Întrebări puse maestrului, aduce o serie de lămuriri suplimentare, necesare pentru cei care se decid să pună în practică una sau mai multe dintre metodele de meditaţie prezentate anterior.
În plus, cartea mai prezintă un avantaj: fiind un ghid practic pentru meditaţie, nu este nevoie să fie citită integral, ci tehnicile pot fi puse în practică pe măsură ce sunt descoperite:
„Folosiţi cartea în mod intuitiv. Răsfoiţi-o şi alegeţi un capitol sau o meditaţie care vă atrage. De exemplu, s-ar putea să preferaţi una din meditaţiile descrise în partea a treia, chiar înainte de a citi partea introductivă. Începeţi cu ce vi se pare potrivit. După ce aţi ales o tehnică de meditaţie, încercaţi-o timp de cel puţin trei zile şi, dacă vi se potriveşte, continuaţi-o şi pătrundeţi cu ea în profunzimi din ce în ce mai mari“.