Astronomia este o știință exactă, astrologia nu – ai auzit de multe ori asta, nu-i așa? Ei bine, astronomia nu este la fel de precisă și exactă precum pretinde. Știai că, acum 200 de ani, astronomii susțineau că există unsprezece planete în sistemul nostru solar? Și Pluton nici măcar nu fusese descoperit!

Apoi, astronomii au decis că există doar 8 planete în sistemul solar. În 1930, lucrurile s-au schimbat din nou și știința astronomiei a decis că există 9 planete! Doar până în 2006, când, tot din punct de vedere științific, numărul planetelor s-a schimbat încă o dată. Să vedem faptele – cum nimic nu s-a schimbat într-adevăr pe cer, dar totul s-a schimbat în teoriile astronomilor!

1807-1845: unsprezece planete pe cer

La începutul secolului al XIX-lea, astronomii au descoperit patru corpuri cerești noi care orbitează în jurul Soarelui (Ceres, Pallas, Juno și Vesta) și le-au listat imediat ca planete. Așa că, între 1807 și 1845, ei susțineau că există 11 planete care desfășoară mișcări de revoluție în jurul Soarelui nostru. Aceasta este lista oficială a celor 11 planete: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Vesta, Juno, Ceres, Pallas, Jupiter, Saturn și Uranus.

1854-1930 : patru planete, date dispărute!

După patruzeci de ani, astronomii și-au dat seama că cele patru corpuri noi, clasificate ca planete, erau destul de diferite în comparație cu cele tradiționale. Erau mai mici și împărțeau aceeași regiune a spațiului, între Marte și Jupiter. Și nu erau doar patru, cum se crezuse inițial: între 1845 și 1851, au fost descoperite și Astrea, Hebe, Iris, Flora, Metis, Hygiea, Parthenope, Victoria, Egeria, Irene și Eunomia, având caracteristici similare. Apoi, toate au fost reclasificate ca asteroizi și lista oficială a celor 7 planete a ajuns să includă doar următoarele corpuri cerești: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn și Uranus.

1930-2006: Pluton, a noua planetă

Pluton a fost descoperit de Clyde Tombaugh în 1930 și a fost considerat, imediat, a noua planetă de la Soare.

Timp de câțiva ani, toată lumea a fost de acord. Apoi, după ce s-a descoperit că masa și volumul lui Pluton sunt mai mici decât ale oricărei alte planete cunoscute, astronomii au propus soluții diferite. Una dintre ele sugera că Pluton ar putea fi un satelit fugar al lui Neptun. Un altul credea că Pluton este de fapt o cometă.

Dar, oficial și științific, Pluton a rămas o planetă timp de 76 de ani! Așa că iată o altă listă oficială a celor 9 planete, cea pe care au învățat-o la școală cei mai mulți dintre noi, cu excepția generației Alpha: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Pluto.

2006: la revedere, Pluton!

În anii ’90 ai secolului trecut și la începutul anilor 2000, au fost găsite multe obiecte destul de similare cu Pluto în aceeași regiune a Sistemului Solar, numită Centura Kuiper. Au existat discuții despre considerarea unora dintre aceste obiecte (cum ar fi Quaoar, Sedna sau Eris) ca a zecea planetă.

Dar astronomii au ales o soluție diferită: au creat o nouă definiție a ceea ce este o planetă și au decis că Pluto nu mai este o planetă, ci doar o planetă pitică, la fel ca Ceres (care fusese, de asemenea, considerată planetă în trecut), Haumea, Makemake și Eris.

Deci, din 2006, există o nouă listă oficială a celor 8 planete: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun. Sunt, oficial, 8 planete. Oare pentru cât timp?

Citate celebre despre astrologie

Pluton în astrologie, astronomie și mitologie

Analize astrologice personalizate