Luna plină este faza lunară când luna, văzută de pe Pământ, apare complet iluminată. De aceea, este cea mai spectaculoasă fază lunară. Este, de asemenea, momentul în care putem vedea eclipsele lunare. Prin urmare, a fascinat oamenii din cele mai vechi timpuri.
Majoritatea numelor Lunii Pline prezentate provin din spațiul anglo-saxon, sursa fiind amerindienii din America de Nord. Numele vizau uneori nu numai faza lunară respectivă, ci erau aplicate și întregii luni calendaristice în care avea loc fenomenul respectiv. Există unele variații în numele Lunilor Pline, dar, în general, diferitele triburi foloseau denumiri asemănătoare. Apoi, coloniștii europeni le-au preluat, adăugând uneori și nume noi.
Există două surse scrise principale pentru aceste denumiri tradiționale. Cea dintâi este Cartea Americană a Semnelor, Semnalelor și Simbolurilor pentru cercetașii băieți, publicată de Daniel Carter Beard, în 1918. A doua este Almanahul Fermierilor din Maine, care, din anii 1930, a început să publice numele lunilor pline ale amerindienilor. Almanahul Fermierilor (publicat din 1955 în Maine, fără a fi aceeași publicație) continuă să facă acest lucru și astăzi.
Prin urmare, iată lista completă a numelor tradiționale ale Lunii Pline, utilizate pentru fiecare lună calendaristică.
Numele tradiționale ale Lunii Pline din ianuarie
Luna Plină din ianuarie era cunoscută de triburile amerindiene timpurii sub numele de Luna Lupului, deoarece acesta era momentul anului când se auzeau urletele haitelor de lupi flămânzi. Acesta e numele atestat în Almanahul Fermierilor pentru luna ianuarie, dar în cartea lui Beard din 1918 este folosit pentru Luna plină din decembrie.
Alte nume pentru această lună plină au fost Luna Veche, Luna Gheții, Luna După Yule, Luna Greutăților și Luna Fumului Negru. (Yule era denumirea dată unei sărbători de iarnă a popoarelor germanice)
Numele tradiționale ale Lunii Pline din februarie
Luna Plină din februarie era cunoscută de triburile amerindiene timpurii sub numele de Luna Zăpezii, deoarece, de obicei, cele mai mari ninsori cădeau în această lună. Vânătoarea devenea foarte dificilă și, de aceea, pentru unele triburi era cunoscută și sub numele de Luna Plină a Foamei.
Alte nume pentru această lună plină au fost Luna Ratonului, Luna Locurilor Pustii de pe Pământ, Luna Furtunii.
Numele tradiționale ale Lunii Pline din martie
Luna plină din martie era cunoscută de triburile amerindiene timpurii sub numele de Luna Râmelor, pentru că acesta era momentul când solul începea să se înmoaie și viermii de pământ reapăreau.
Alte nume pentru această lună plină au fost Luna Vântului, Luna Ierbii Mici, Luna Ochilor Dureroși, Luna Corbului, Luna Sevei, Luna Postului, Luna Castă, Luna Morții și Luna Scoarței.
Numele tradiționale ale Lunii Pline din aprilie
Luna plină din aprilie era cunoscută de triburile amerindiene timpurii sub numele de Luna Roz, deoarece marca apariția uneia dintre primele flori de primăvară, numită phlox, precum și a mușchiului roz.
Unele triburi de pe coastă o numeau Luna Peștilor, deoarece acesta era momentul când scrumbiile înotau în amonte, pentru a depune icrele.
Această lună plină mai era cunoscută și ca Luna Încolțirii Ierbii, Luna Creșterii, Luna Oului, Luna Ovăzului și Luna Rațelor.
Numele tradiționale ale Lunii pline din mai
Luna plină din mai era cunoscută de triburile amerindiene timpurii sub numele de Luna Florilor pentru că, în cele mai multe zone, florile sunt abundente în acest timp.
Alte nume pentru Luna Plină din Mai au fost Luna Ierbii Verzi, Luna Rădăcinilor, Luna Laptelui și Luna Plantării Porumbului.
Numele tradiționale ale Lunii Pline din iunie
Luna plină din iunie era cunoscută de triburile amerindiene timpurii sub numele de Luna Căpșunilor pentru că semnala momentul anului potrivit pentru adunarea fructelor coapte. De asemenea, coincidea cu vârful sezonului de recoltare a căpșunilor.
Această lună a mai fost cunoscută și ca Luna Plină a Trandafirului, Luna Plină a Mierii, Luna Plantării Porumbului (la fel ca luna mai), Luna Elanilor și Luna Tunetului.
Numele tradiționale ale Lunii Pline din iulie
Luna plină din iulie era cunoscută de triburile amerindiene timpurii sub numele de Luna Cerbului, deoarece pe fruntea acestor animale își făceau apariția noile coarne.
Această lună a mai fost cunoscută și ca Luna Bivolului, Luna Taurului, Luna Soarelui Fierbinte, Luna Fânului, Luna Elanului (denumire valabilă și pentru iunie) și Luna Tunetului.
Numele tradiționale ale Lunii Pline din august
Luna plină din august era cunoscută de triburile amerindiene timpurii sub numele de Luna Sturionului, deoarece acești pești erau capturați cel mai ușor în această lună.
Luna plină din august a mai fost cunoscută și ca Luna Recoltelor, Luna Bivolului, Luna Roșie, Luna Porumbului Verde și Luna Grâului.
Numele tradiționale ale Lunii pline din septembrie
Luna plină din septembrie era cunoscută de triburile amerindiene timpurii sub numele de Luna Porumbului, deoarece porumbul este recoltat în jurul acestei perioade a anului.
Această lună este cunoscută și ca Luna Recoltelor, Luna Orezului Sălbatic și Luna Prunelor Roșii.
Numele tradiționale ale Lunii Pline din octombrie
Această lună plină era cunoscută de triburile amerindiene timpurii sub numele de Luna Vânătorului. Frunzele cad de pe copaci, cerbii se îngrașă și este momentul potrivit pentru a face rezerve de carne necesare pentru iarna lungă ce se apropie.
Alte nume pentru luna plină din octombrie au fost Luna frunzelor care cad, Luna Nucilor, Luna Sângelui, Luna Călătoriilor și Luna Ierbii Uscate.
Numele tradiționale ale Lunii Pline din noiembrie
Luna plină din noiembrie era numită Luna Castorului, deoarece acum erau puse capcanele pentru castori, înainte ca mlaștinile să înghețe, pentru a asigura o rezervă de blănuri pentru iarnă. Alte variante susțin că numele ar proveni nu de la vânătoare, ci de la activitatea intensă a castorilor, care în această perioadă își construiau barajele de iarnă.
Luna plină din noiembrie a mai fost numită și Luna Gheții sau Luna Înghețată, Luna Împerecherii Cerbilor și Luna Blănurilor.
Numele tradiționale ale Lunii Pline din decembrie
Luna plină din decembrie era cunoscută de triburile amerindiene timpurii sub numele de Luna Rece, deoarece venea frigul, iar nopțile deveneau lungi și întunecate.
Uneori, era denumită și Luna Nopților Lungi. În cartea lui Beard din 1918 era numită Luna Lupilor, în timp ce în Almanahul Fermierilor acesta este numele dat Lunii Pline din Ianuarie.
Calendar astrologic: luna nouă, luna plină, eclipse și planete retrograde