În astrologie, termenul de Lună neagră are mai multe semnificații. Cel mai frecvent, se referă la Lilith, un punct calculat de astrologi, asociat cu aspectele mai întunecate și mai ascunse ale personalității, iar în astrologia previzională cu diferite tabuuri și pericole.
Pe de altă parte, termenul de Lună neagră este folosit și cu referire la fenomene astronomice, asociate cu calendarul lunar. Iată despre ce este vorba!
Luna neagră – a doua lună nouă în aceeași lună calendaristică
Aceasta este cea mai frecventă formă de Lună neagră, care apare aproximativ o dată la fiecare 29 de luni. Este un fenomen analog cu cel de lună albastră, care desemnează o a doua lună plină în aceeași lună calendaristică.
Singura lună calendaristică prea scurtă pentru a avea două luni noi este februarie. În rest, fenomenul poate să apară în oricare dintre celelalte 11 luni ale anului.
Luna neagră – a treia lună nouă într-un anotimp cu patru luni noi
În mod normal, în fiecare dintre cele patru anotimpuri – primăvara, vara, toamna și iarna – fenomenul de lună nouă are loc de trei ori, câte o dată în fiecare lună calendaristică.
Se întâmplă însă, ceva mai rar, ca într-un anotimp să se petreacă de patru ori fenomenul de lună nouă. În acest caz, a treia din cele patru luni noi poartă, de asemenea, denumirea de lună neagră. Într-un mod similar, a treia lună plină dintr-un anotimp cu patru luni pline poartă denumirea de lună albastră.
Evenimentul se produce, cu aproximație, o dată la 33 de luni.
Luna neagră – o lună februarie fără lună nouă
O altă utilizare a termenului se referă la absența fenomenului de Lună nouă într-o lună calendaristică, ceea ce se poate întâmpla doar în februarie. Într-adevăr, durata celei de-a doua luni calendaristice a anului este mai scurtă decât cea a unei lunații – perioada de 29,53 de zile pe parcursul căreia luna de pe cer trece prin toate fazele, datorită unei rotații complete în jurul Pământului.
Acest fenomen se produce, cu aproximație, o dată la 19 ani.
Luna neagră – o lună februarie fără lună plină
Un alt sens al acestui termen se referă la absența fenomenului de lună plină dintr-o lună calendaristică. Și acest fenomen se poate produce doar în luna februarie, având loc aproximativ o dată la fiecare 19 ani.
Luna neagră – o altă denumire pentru luna nouă
Mai rar și nu tocmai corect din punct de vedere astrologic, termenul de lună neagră este folosit și pentru a desemna, pur și simplu, orice lună nouă. Asta se întâmplă deoarece, de fiecare dată când se petrece acest fenomen, luna nu mai este vizibilă pe cer, astfel încât nopțile sunt deosebit de întunecate.
Calendar astrologic: lună nouă, lună plină, eclipse și planete retrograde
Fazele lunare și influența lor asupra noastră
Horoscopul lunii pline și al lunii noi pe un an și alte tipuri de analiza astrologice personalizate