Ce este o lună albastră? Chiar dacă numele sugerează acest lucru, nu este vorba despre faptul că satelitul natural al Pământului ar căpăta, pe cer culoarea albastră. La fel ca în cazul fenomenului de Lună neagră (a cărui semnificație am explicat-o AICI), și în acest caz există mai multe înțelesuri, pe care le vom prezenta în continuare.
Luna albastră – a treia lună plină dintr-un anotimp cu patru luni pline
Aceasta este cea mai veche definiție a fenomenului, cunoscut și sub denumirea de lună plină sezonieră. Fenomenul se produce o dată la fiecare 2,5 ani.
În mod normal, în fiecare din cele 4 anotimpuri – primăvara, vara, toamna și iarna – se produce o singură dată fenomenul de Lună plină. Uneori însă, se întâmplă ca într-un anotimp să fie patru luni pline. În aceste cazuri, a treia dintre ele poartă denumirea de lună albastră.
Și situația în care într-un anotimp se manifestă de 4 ori nu fenomenul de lună plină, ci cel de lună nouă a primit o denumire specială – aceea de lună neagră, care însă are, la fel ca luna albastră, mai multe semnificații.
Luna albastră – a doua lună plină într-o singură lună calendaristică
Tot din cauza diferenței dintre lunile calendaristice de 28, 29, 30 sau 31 de zile și ciclul lunar de 29,53 de zile, uneori se întâmplă ca în aceeași lună calendaristică să aibă loc de două fenomenul de Lună plină. Și în acest caz, denumirea folosită este tot aceea de lună albastră.
Singura lună calendaristică în care nu pot fi două luni pline este februarie. În rest, fenomenul se poate manifesta în oricare din celelalte 11 luni ale anului.
Denumirea a pornit de la o greșeală a unui astronom amator, pe nume James Hugh Pruett. El a scris într-un articol că o lună albastră ar fi a doua lună plină dintr-o lună calendaristică, iar denumirea s-a răspândit rapid, fiind considerată astăzi o a doua definiție posibilă, deși a pornit dintr-o eroare.
În lunile în care nu fenomenul de Lună plină, ci cel de Lună nouă are loc de două ori, se folosește denumirea de Lună neagră.
Informații suplimentare despre luna albastră
În limba engleză, există expresia „once in a blue moon“, tradusă ad litteram ca „o dată la o lună albastră“, referirea fiind la un eveniment care se întâmplă foarte rar. Echivalentul românesc cel mai apropiat ar fi „la paștele cailor“.
Trebuie precizat și faptul că termenul nu are nimic de a face cu culoarea reală a lunii. Totuși, în cazuri foarte rare, când au loc erupții vulcanice sau incendii majore de pădure, luna poate să capere o nuanță ușor albăstruie. Fenomenul se poate produce și în unele nopți reci de iarnă, din cauza cristalelor de gheață din aer.
Luna neagră – ce fenomene poartă această denumire?
Calendar astrologic: luna plină, luna nouă, eclipse și planete retrograde