Săgetătorul, ultimul semn de foc din seria zodiacală, evocă sfârşitul toamnei, vremea migrărilor. Guvernat de Jupiter, astrul sintezei şi al expansiunii, Săgetătorul este în analogie cu casa a IX-a, care este legată de marile idei şi de marile călătorii.
Autoportret - zodia Săgetător
Să vorbesc despre mine? Hmm, sincer cred că o să reuşesc să o fac, pentru că, dacă mi se reproşează lipsa de tact, este pentru că am tendinţa de a spune ceea ce cred pe loc, căci sinceritatea este pentru mine o virtute esenţială. Sinceritatea, adevărul sunt tot atâtea concepte în jurul cărora mă situez. Bine, asta nu înseamnă că toţi Săgetătorii sunt după acelaşi tipar de dreptate şi francheţe dar, în orice caz, fiecare dintre noi a ales tabăra sa, după îndelungi reflecţii asupra subiectului, iar noi avem imediat o tendinţă naturală spre loialitate şi adevăr. Câteodată, ambiţiile noastre personale sau pur şi simplu greşelile de judecată ne împing spre drumul greşit, dar oricum mi se pare că Sagetatorii prinşi în spirala necinstei suferă mult din această cauză.
Eu văd viaţa ca pe o căutare, o mare aventură în care primează mişcarea, întâlnirile, descoperirile şi, adesea, riscul. Săgeata mea de centaur ţinteşte sus spre cer, iar eu sunt la fel de nerăbdător să urc o dată cu ea. Acest lucru îmi joacă câteodată feste... Şi deşi nu sunt la fel de temerar ca şi prietenul meu Berbecul, ne înţelegem foarte bine ca să mergem înainte şi să provocăm destinul. Cât despre mine, prefer să spun „că îmi provoc norocul” sau „că îmi pun la încercare steaua norocoasă” căci, cu puţin recul, trebuie să spun că vitejia mea este peste medie, ceea ce-mi permite adesea să cad în picioare!
Cred că mi se poate atribui calificativul de „copil bun”, în sensul că îmi păstrez un spirit puţin de puşti, puţin naiv, care îşi acordă cu uşurinţă încrederea, căruia îi place să se joace şi să se distreze. Nu prea sunt făcut pentru lucrurile serioase şi pentru responsabilităţile lumii „adulte” (asta o las pe umeri vecinului meu, Capricornul). Îmi plac provocările, competiţiile, iar cel mai bun mijloc de a mă motiva este să-mi spui „nu eşti capabil de...”.
Nu prea îmi dau seama dacă sunt cerebral sau mai degrabă un om al acţiunii, pentru că mă situez undeva la mijloc. Se spune că Săgetătorul este un semn astral mutabil şi cred că polaritatea semnului constă chiar în echilibrul Corp/Spirit, perfect simbolizată prin bustul nostru uman (spiritul) aşezat pe un corp de cal (animalul, instinctivul, fizicul). După care, fiecare Sagetator este mai mult sau mai puţin marcat de prima sau a doua tendinţă, dar idealul pentru noi rămâne de a ajunge la o viaţă în care putem să ne exploatăm atât fizicul, (adesea sportiv în tinereţe şi mai apoi puţin grăsuţ) cât şi capul.
Aş fi fost un excelent arheolog de teren, un ziarist de tip trimis special, un strateg militar, un medic voluntar ...
Apropo, trebuie să spun că Săgetătorii au o înclinație naturală în a apăra cauzele şi în a vrea să salveze lumea. Asta înseamnă că noi gândim cu „inima” şi, dacă mai suntem încă suficient de convenţionali ca să nu devenim revoluţionari ca şi Vărsătorul, încercăm totuşi să ameliorăm lucrurile din interior şi profităm în general de poziţia noastră socială ca să facem asta. E adevărat că nu reuşim să realizăm întotdeauna ceea ce ne propunem, deoarece avem simţul măsurii, dar suntem aproape mereu prezenţi acolo unde e nevoie să fie apăraţi nefericiţii, cei slabi, animalele, dreptatea în general.
Am adesea impresia că îmi lipseşte spaţiul. Nu pentru că sunt claustrofob (oare?!) dar chiar şi pe un teren în aer liber aş reuşi să mă lovesc de vreun copac sau să mă împiedic de o rădăcină. Un prieten îmi spunea că nu e de mirare, de vreme ce privirea mea e mereu înainte, în loc să mă mai uit şi în jur. Cred că această imagine este edificatoare pentru felul în care trăiesc. Îmi place să am o viziune globală a lucrurilor şi înţeleg repede marile linii, dar ceea ce este în imediata apropiere, baza pragmatică şi detaliile, mă sufocă. Din această cauză, eu şi Fecioara facem o muncă excelentă de binom. Am cu adevărat nevoie de libertate, să am mână liberă (atât la propriu cât şi la figurat) şi încerc pentru asta suficient de bine să reuşesc în viaţă, în sensul de a fi propriul meu stăpân.
Fizic, am în general un corp care rămâne tânăr, în sensul că adesea mi se întâmplă să mi se dea cu cinci sau zece ani mai puţin, calitate pe care o împart cu Gemenii care au o alură veşnic juvenilă. Am un mare dinamism şi sunt (hmm, eram!) atletic. De fapt, îmi place să trăiesc bine, iar vârsta care înaintează mereu şi corpul de gimnastă nu mai sunt compatibile. În orice caz, sunt mereu activ, pentru că am nevoie să-mi termin ziua simţind că am avansat, că ziua nu a fost inutilă şi nu a trecut degeaba.
Din punct de vedere social, sunt vesel şi optimist. Am tendinţa să fiu filantropic, dar nu sunt la fel de darnic ca un Rac sau ca o Balanţă; păziţi-vă totuşi de furiile mele, ele sunt redutabile!
În fine, se spune că Săgetătorul este legat de filosofie, de spiritualitate şi de religie. Asta nu înseamnă că majoritatea dintre noi suntem călugări sau înţelepţi, ar fi prea frumos! Dimpotrivă, se întâmplă adesea, în funcţie de mediul în care trăim şi de educaţie, să fim în mod natural atraşi de acest gen de reflecţie, deoarece noi căutăm mai mult decât oricine sensul vieţii.
Câmpul lexical al zodiei Săgetător
Vârsta: în jurul vârstei de 20 de ani
Filosofie şi religie: conformism, pozitivism, umanism
Locuri: templele, universităţile, ambasadele, coloniile, porturile şi aeroporturile, marile spaţii, centrele hipice.
Analogie astrologică: Foc, casa a IX-a, Jupiter, Domiciliul în Sagetator, Exaltarea în Rac, Exilul în Gemeni, Căderea în Capricorn.
Profesii: Profesii liberale, profesor la universitate, ghid turistic, filosof, pastor, sportiv, misionar.
Evenimente: examene, cercetări, studii superioare, amplificare, evenimente decisive, noroc, deschidere, aventuri, putere socială.
Simbolism: calea, comorile, idealism, ştiinţa, credinţa, filosofia.
Tarot: Roata norocului, Faetonul
Corp şi sănătate: ficatul, nervul sciatic, fesele, vezica, coapsele, şoldurile.
Relaţii şi stereotipuri: unchiul, tutorele, ministrul, intelectualul, ghidul, profesorul.
Factori inconştienţi: adevărul, filantropia, căutarea confortului, independenţa, aristocraţia.
Calităţi: generozitate, spirit cuceritor, bunăvoinţă, curiozitate, ardoare, dinamism, curaj, imaginaţie, îndrăzneală, zel.
Defecte: arivism, exagerare, spirit hazardat, neîndemânare, exces, utopie, anarhism.
Floră: cedru, gladiolă, măslin, bambus
Faună: girafă, cerb, prepeliţă, cerb lopătar, bâtlan.
Metale şi pietre: turcoaz, safir, alamă, cositor.
Culori şi parfumuri: galben, indigo, bergamotă, cuişoare.
Portret otrăvit al zodiei Săgetător
Tare în gură, specialist în jigniri şi cu caracter dificil, amator de combinaţii de doi lei şi nesimţită de primă clasă, Gloaba nu are scrupule şi singurul său scop este de a–şi satisface toate plăcerile materiale ale existenţei: chefuri, sex şi putere.
Vulgar, Don Juan nu dă doi bani pe romantism, Sagetatorul negativ este genul de personaj care nu trece neobservat şi care declanşează suspine şi ochii spre cer atunci când vine undeva şi începe să-şi facă numărul.
Profitor şi dornic să se facă admirat, el va încerca mereu să se înconjoare de cei mai naivi sau de cei mai proşti, ca să se simtă important şi să îi exploateze până la capăt pe aceştia (de la adolescenta naivă la preotul credul, trecând şi pe la partenerul inocent).
Gloaba va trăi de obicei peste mijloacele sale, va face atât cât va putea şi va vrea mereu să pară mai mult decât este (mai bogat, mai puternic, mai celebru....). El poate reuşi prin ifose şi prin exces de încredere, dar un interlocutor neîncrezător îşi va da repede seama că are de a face cu o băşică de oaie, un gigant umplut cu aer.
Cu cuvinte frumoase şi infidel în sufletul lui, el îi va considera pe partenerii lui tot atâtea victime pe terenul său de vânătoare şi nu va ezita să se amestece în probleme financiare sau de dragoste, luându-i toate bijuteriile unei cuceriri de o noapte.
Şarlatan, arogant, având o încredere exagerată în steaua sa, este genul care încearcă să arunce bani falşi în cutia milei pentru a se lăuda cu filantropia sa.
Atenţie!
Semnul solar nu este decât o componentă a personalităţii. El trebuie să fie completat măcar de poziţiile Ascendentului, Lunii, a lui Mercur, Venus şi Marte. Semnul solar nu este decât o bază de plecare, un fel de portret general care trebuie să fie rectificat într-un tot coerent de către ceilalţi factori (foarte numeroşi) ai unei teme natale. Astfel, un horoscop exact se realizează doar ţinând cont de toate aceste aspecte. Puteți comanda AICI analizele astrale personalizate oferite de Club Mistic.