Hierofantul, Marele Preot sau Papa este, în tarot, un conducător, asemenea Împăratului. Dar autoritatea sa se exercită, de această dată, pe plan spiritual. A cincea arcană a tarotului este, în plus, un maestru spiritual capabil să ofere îndrumare altor căutători.

Un bărbat (Hierofantul) stă între două coloane albe, făcând un gest de binecuvântare cu mâna dreaptă. În mâna stângă ţine un sceptru care se termină cu o cruce triplă. Pe cap poartă o coroană triplă, iar vesmântul său roşu are o ornamentaţie în formă de T. La picioarele sale se află două chei încrucişate, iar în faţa sa se prosternează doi bărbaţi.

Împărăteasa domina exteriorul făcând daruri. Descoperind că acestea nu sunt niciodată suficiente pentru a sătura setea unei lumi inferioare, incapabilă să îşi producă singură lucrurile de care are nevoie, ea s-a transformat într-un Împărat care a fixat reguli pentru această lume, ordonând-o. Această ordine a adus riscul unei încremeniri, necesitând un nou salt evolutiv.

Ca şi Marea Preoteasă, el a integrat din nou în sine puterile spirituale care îi permiteau Împărătesei să dăruiască cu atâta dărnicie, pentru ca apoi Împăratul să organizeze aceste daruri. Hierofantul aduce din nou pe lume binecuvântările divine – simbolizate şi de gestul pe care îl face cu mâna dreaptă – dar într-o formă instituţionalizată. Deloc întâmplător, el a fost asimilat cu Papa, chiar acesta fiind numele pe care îl poartă a cincea arcană a Tarotului de Marsilia. Totuşi, Waite subliniază că Papa nu este decât unul dintre aspectele Hierofantului sau ale Marelui Preot.

Stăpân al celor două chei, el poate deschide drumul pentru cei care vor să meargă pe calea pe care a păşit cu mult timp în urmă, ca Nebun. De altfel, în misterele antice greceşti, hierofantul era tocmai cel care îi iniţia pe neofiţi. Culoarea albă a ambelor coloane şi faptul că îi binecuvântează pe ambii bărbaţi prosternaţi în faţa sa permite o apropiere de atitudinea paznicului Purgatoriului din Divina Comedie, care era, de asemenea, posesorul a două chei şi care explică în modul următor dispoziţiile primite de la Sfântul Petru::

Când Petru mi le-a dat, a zis: „Greşeşte

mai bine cui descui, decât la scară

să ţii popor ce mila ţi-o cerşeşte.“

şi-mpinse-acele uşi, când loc ne dară.

—„Intraţi, ne-a zis, ci-aveţi de grijă bine.

că,-n urmă-ţi de te uiţi, te-ntorci afară.“

Cheile şi binecuvântarea sunt oferite oricui reuşeşte să ajungă la porţile templului, pentru că Hierofantul ştie că le vor putea folosi doar cei care merită. Cele două personaje reprezentate în arcana noastră au chipurile îndreptate spre Hierofant şi astfel respectă îndemnul amintit de Dante, de Biblie şi de orice altă Tradiţie : „nu privi în urmă !“.

Marele Preot este iniţiatul care a ajuns pe treaptă de unde înaintarea nu mai este posibilă decât dacă pui pe cineva pe treapta următoare. Orice societate iniţiatică veritabilă are această regulă şi, din momentul în care ai înaintat pe Cale, devii responsabil şi de cei care te urmează. Astfel, Hierofantul are o relaţie mult mai complexă cu lumea, relaţie care va căpăta, în arcana următoare, forma Iubirii.

Consultații tarot

Pentru amănunte despre semnificațiile cărților de tarot, aveți la dispoziție rubrica Tarot – Marile Arcane. De asemenea, oferim consultații tarot, prin intermediul serviciului prin sms Astrotarot, la numărul de telefon 1330. Detalii aici.