Catedrala Notre-Dame de Paris nu e doar un simbol al Parisului, al Franței și al arhitecturii gotice, ci un monument important pentru întreaga omenire. Între zidurile sale se află mai multă istorie decât ne putem imagina. Vă oferim, mai jos, câteva fragmente ale unei tradiții vechi de peste 800 de ani.

Catedrala e cel mai vizitat monument din Europa

Franța e cea mai vizitată țară din lume, iar Notre-Dame e cel mai vizitat obiectiv turistic din Franța și de pe întregul continent.

Deși Turnul Eiffel apare în cele mai multe poze din Paris, iar copiii preferă Disneyland, ambele sunt depășite lejer de Catedrala Notre-Dame, ca număr de vizitatori. Mai mult de 13 milioane de oameni îi calcă pragul în fiecare an. Asta înseamnă o medie de 35 000 de vizitatori pe zi. Unii dintre aceștia fac un tur obișnuit la nivelul de jos al imensei catedrale, în timp ce alții optează pentru un tur cu ghid, care le prezintă inclusiv etajele superioare, locurile ascunse din catedrală și le permite să se pozeze cu înspăimântătoarele gargui.

Catedrala se află pe un loc sfânt

Deși se află acolo de aproape un mileniu și ne vine greu să ne imaginăm Ille de la Cite fără ea, catedrala nu e, nici pe departe, primul edificiu de cult aflat pe acest loc. Aici s-au aflat, mai înainte, atât temple păgâne, cât și biserici creștine. Vorbim, așadar, despre un loc în care oamenii au comunicat dintotdeauna cu divinitatea.

Astfel, cu ocazia unor săpături efectuate în 1710, s-au descoperit fragmente dintr-un vechi altar dedicat lui Jupiter și altor zeități romane. În anii 1960 și 1970, urme ale unor altare străvechi s-au descoperit chiar sub piața din fața catedralei.

Odată cu creștinarea francilor și a galo-romanilor (strămoșii francezilor), templele au fost înlocuite de mici biserici creștine. Pe locul acestora avea să fie înălțată, începând cu 1163, Catedrala Notre-Dame de Paris.

Kilometrul Zero al Franței

Kilometrul zero al Franței, totodată centrul absolut al Parisului, este situat și marcat ca atare, chiar în fața catedralei. Din acest punct se calculează toate distanțele din țară. De exemplu, dacă mergeți dinspre Lyon spre Paris și vedeți că mai aveți de străbătut 400 de kilometri, distanța este calculată exact până la acest punct situat în fața monumentului gotic.

Catedrala e construită respectând Secțiunea de Aur

Secțiunea de aur, secțiunea divină sau numărul de aur este un raport matematic cunoscut încă din Antichitate, considerat a reprezenta dimensiunea perfecțiunii. Este vorba de un raport de 1:1,61 între două laturi, de exemplu ale unui dreptunghi (numit, în acest caz, dreptunghiul de aur). Numărul se regăsește în cele mai cunoscute capodopere ale artei mondiale, deși constructorii sau autorii lor proveneau din civilizații și epoci diferite. Astfel, secțiunea de aur se regăsește în India, la Taj Mahal, în Grecia antică, la Parthenon, sau în Gioconda lui Leonardo da Vinci.

Notre-Dame este, de asemenea, construită conform secțiunii de aur. Înălțimea catedralei împărțită la lățimea sa dă rezultatul 1,61. Înălțimea totală este cu 1,61 mai mare decât înălțimea primelor două etaje. Lățimea totală (secțiunea centrală plus cele două turnuri) e de 1,61 de ori mai mare decât secțiunea centrală adunată cu un singur turn… Și același procent divin se regăsește până și în mici detalii decorative de pe pereții catedralei.

În catedrală se află coroana de spini a lui Hristos

Catedrala găzduiește una dintre cele mai importante comori ale creștinătății: coroana de spini purtată de Iisus Hristos, la răstignire. Tot aici se află un fragment din Sfânta Cruce și unul din cuiele care au fost înfipte în trupul Mântuitorului. Regele Ludovic al IX-lea al Franței, supranumit Ludovic cel Sfânt, a primit această relicvă în secolul al XIII-lea, de la Balduin al II-lea, ultimul împărat latin a Constantinopolului.

În timpul incendiului din 15 aprilie 2019, pompierii francezi, alături de agenți municipali, dar și de preotul Fournier au format un lanț uman în catedrală, reușind să salveze obiectul religios.

Regi, împărați și beatificarea unei fecioare

Cei mai mulți dintre regii Franței au fost încoronați în catedrala Notre-Dame din Reims, care are dimensiuni mai mari decât catedrala din Paris. Excepțiile – monarhi care au fost încoronați la Notre-Dame de Paris – sunt însă notabile nu numai pentru istoria Franței, ci a lumii întregi.

Henric al Angliei a fost încoronat și rege al Franței chiar la Notre-Dame, în 1431, în timpul Războiului de 100 de ani. A fost chiar anul în care era arsă pe rug Ioana d Arc, fecioara martir a Franței, cu un rol cheie în câștigarea de către francezi a acestui îndelungat conflict. În 1909, Ioana d Arc a fost beatificată de către Papa de la Roma chiar în incinta catedralei Notre-Dame.

La rândul său, Napoleon Bonaparte a fost încoronat Împărat la Franței în aceeași catedrală, în 1804. În următorul deceniu avea să cucerească întreaga Europă, armatele sale ajungând până la Moscova.

Catedrala – în centrul unuia din cele mai cunoscute romane

În 1831, Victor Hugo a publicat romanul Notre-Dame de Paris, a cărui acțiune se desfășoară în întregime în catedrală sau în preajma edificiului religios. Cele mai cunoscute personaje sunt Quasimodo, clopotarul cocoșat și hidos, și frumoasa Esmeralda, de care acesta – ca și alte trei personaje ale cărții – este îndrăgostit.

Cartea s-a bucurat și se bucură încă de un succes imens, dovadă stând și numeroasele filme, piese de teatru, operă sau balet care au la bază povestea Catedralei, așa cum a scris-o Hugo. Astfel, încă din 1844, la numai un deceniu după publicarea cărții, baletul „La Esmeralda“ se bucura de un succes deosebit atât la Londra, cât și la Petersburg. Dintre filme, cel mai cunoscut este, probabil, cel din 1956, cu titlul Cocoșatul de la Notre-Dame, cu Anthony Quinn în rolul lui Quasimodo și Gina Lollobrigida în rolul Esmeraldei. În 1998, a fost realizată o comedie muzicală cu titlul Notre-Dame de Paris, care până acum a fost tradusă în 8 limbi și jucată în 18 țări de pe toate continentele, din Franța în Liban și din SUA în Singapore. Comedia a intrat în Cartea Recordurilor, fiind comedia muzicală care, în primul an de la apariție, s-a bucurat de cel mai mare succes din istorie.

Misterul catedralelor de Fulcanelli