Racul, prima zodie de apă din seria zodiacală, evocă începutul verii, căldura confortabilă şi primele ploi de vară. Guvernat de Lună, astru matern şi imaginativ, Racul este în analogie cu casa a patra, care se referă la familie, la cămin şi la rădăcini.Să vedem care este portretul tipic al nativului în Rac, analogiile acestui semn, psihologia planetei sale şi descrierea a ceea ce acest semn poate să producă mai rău în ceea ce priveşte umanitatea.

 

Autoportret zodia Rac 

După ce am cerut sfatul familiei, fac un pas înapoi şi o să vorbesc despre mine... Dar cu prudenţă, pentru că prudenţa este pentru nativul din Rac prima sa virtute (atât în ceea ce priveşte banii, cât şi în raporturile umane).

Chiar dacă fac totul ca să par sigur pe mine – şi cred că reuşesc destul de bine – sunt prea sensibil ca să fiu cu adevărat un luptător. Îmi plac calmul, liniştea, animalele, copiii. Pe scurt, nu am profilul lupului cu colţi sau al rechinului, dar compensez prin alte calităţi, care îmi permit să îmi fac drumul meu plăcut: rezistenţă, imaginaţie şi o doză bună de intuiţie îmi permit să mă fofilez în linişte acolo unde alţii nu pot intra decât dacă îşi folosesc tot arsenalul.

Oricum, căminul şi cei apropiaţi sunt cei care contează cel mai mult pentru mine şi, dacă vreau să îmi fac un rost pe lumea asta, este pentru că vreau să am grijă de ei, pentru că eu îmi extrag energia de la cei pe care îi iubesc.

Dacă aş fi singur pe lume, fără ca măcar o pisică să îmi ţină de urât? Credeţi-mă, mi-aş aranja o peşteră cât mai confortabil posibil şi aş petrece toată ziua visând şi citind, poate chiar creând diverse lucruri, căci se spune că am o imaginaţie bogată. De altfel, dacă îmi place să fiu înconjurat de cei dragi şi să primesc dovezi de afecţiune, pentru că acestea dau sens existenţei mele, îmi place mult şi singurătatea, să mă ascund regulat în colţul meu, să mă retrag în grădina mea secretă, ca să mă destind şi să îmi reîncarc bateriile. Mai presus de toate, maxima „după efort, confort” convine perfect nativilor din Rac.

Dacă cumva spiritul meu nu este îndreptat către ai mei sau către un act creativ oarecare, el se orientează în mod voluntar spre trecut, istorie, obiecte vechi, pe care le strâng fără să prea ştiu de ce. Mi se spune nostalgic. Probabil este adevărat, deoarece consider că trecutul este pământul din care răsare prezentul şi poate de aceea m-a înzestrat natura cu o memorie excelentă.

Cred că una din marile mele probleme este că energia mi se epuizează foarte repede. Totuşi, nu sunt leneş, dar obosesc repede şi acest lucru îmi schimbă starea. Aşa cum câteodată pot fi în formă şi vesel ca un cintezoi, altădată oboseala îmi subminează moralul şi mă face să devin morocănos şi taciturn. În acest caz, cea mai bună soluţie pentru mine este să mă odihnesc puţin, să mă liniştesc câteva minute, timp în care mi se încarcă bateriile.

Totuşi, fiţi pe pace, ştiu să strâng din dinţi şi să mă port exemplar dacă se contează pe mine, iar cei care depind de mine adesea nici nu vor avea senzaţia că fac ceva pentru ei. Instinctul meu matern este de fapt puternic şi are tendinţa să se exprime la toate nivelurile afectivităţii, chiar şi atunci când nu am neapărat legătură cu copiii.

Punctul meu slab este emotivitatea şi, câteodată, o vorbă deplasată e de ajuns ca să fiu rănit. Aşa că mă deprim uşor, pentru că simt imediat când nu sunt iubit. Adesea, compensez prin mâncare, pentru că mâncarea dă siguranţă şi o stare de bine (de aceea, cea mai mare dovadă de simpatie constă adesea în a-i invita pe oameni la masă)..

Se spune că Racul este influenţabil. Nu sunt sigur că e pe deplin adevărat, căci eu sunt foarte fidel sentimentelor şi ideilor mele. Să zicem că sunt influenţabil de către apropiaţii mei, nu pot să neg asta, dar cred sincer că dacă fratele meu, mama mea sau cel mai bun prieten încearcă să mă convingă de un lucru sau altul, o fac probabil pentru binele meu... Aşa că mă las convins.

Iată, cred că am spus tot sau aproape tot, deoarece fără îndoială sunt puţin timid şi prea pudic ca să mă arăt în totalitate...Dar de ce nu studiaţi tema Camilei Parker Bowles, a doua soţie a prinţului Charles, cu Soare, Lună, Mercur şi Venus în Rac, ca să aflaţi mai multe?

 

Câmpul lexical al Racului

Vârsta: copilăria timpurie, bătrâneţea târzie.

Filosofie şi religie: democraţia, patria, yin

Locuri: lacurile, râurile, izvoarele, heleşteele, gineceele, căminele, maternităţile.

Analogie astrologică: Apa, casa a IV-a, Luna, domiciliul în Rac, Exilul în Capricorn, Exaltarea în Taur, Căderea în Scorpion.

Profesii: comerţ, meserii legate de alimentaţie, meserii care au legătură cu copilăria timpurie, meserii creative, legate de modă, istoric, meserii legate de trecut, arheolog, anticar.

Evenimente: moştenirea, melancolia, somnul, neliniştea, fertilitatea, maternitatea, naşterea, pensionarea.

Simbolism: trecutul, obiceiurile şi tradiţiile, frigul şi umezeala, latura stângă, mulţimea.

Tarot: Arcana a II-a (Marea Preoteasă), Arcana a III-a (Împărăteasa), Lama a XVIII-a (Luna).

Corp şi sănătate: stomacul, sânii, uterul, funcţia digestivă.

Relaţii şi stereotipuri: femeia, mama, soţia, familia, ascendentul, descendentul,

Factori inconştienţi: visele, emotivitatea, misterul, viaţa interioară, noaptea.

Calităţi: imaginaţie, sensibilitate, receptivitate, feminitate, blândeţe, perseverenţă, altruism, dragoste maternă, clarviziune.

Defecte: pasivitate, lipsă de realism, frică, instabilitate, nelinişte, lene, frivolitate, susceptibilitate.

Floră: nufăr, salcie, ciupercă, nalbă.

Faună: pisică, iepure, broască, broască ţestoasă, cucuvea.

Metale şi pietre: argint, zinc, opal, perla.

Culori şi parfumuri: alb, gri, apa de floare de portocal, mirt.

 

Portret otrăvit al Racului

Bătrânul Crab, de o emotivitate bolnăvicioasă, este prada uşoară a anturajului, a naivităţii sale şi a tendinţei de a fugi de responsabilităţi şi chiar de principiul realităţii. Băgat în cochilia sa şi în fantasmagoniile sale personale, el va fi confundat în curând cu o scoică inertă, mută şi total dependentă de mediul care o şlefuieşte.

Adesea foarte complexat şi foarte plângăcios, poate avea dezlănţuiri de furie când este înşelat, dar nu are totuşi în el nici o certitudine şi îl va urma orbeşte pe ultimul care i-a vorbit.

Decât să se deschidă lumii, să pună un cleşte afară, Racul negativ va avea tendinţa să îi atragă pe alţii în băşica sa, în decăderea sa şi, atât cât îi permite farmecul, va ajunge să-şi înduioşeze suficient lumea, astfel încât bietele sale victime (alese în mod special din sânul familiei) vor sfârşi prin a-i intra în joc şi îl vor însoţi pe panta abruptă a elucubraţiilor şi aproximaţiilor.

Fantezist şi extrem de susceptibil, acest Rac are o pasivitate care-l împinge către nostalgie sau chiar către neurastenie; un veşnic smiorcăit care-şi va căuta echilibrul alături de o persoană puternică, căreia îi va suge încetul cu încetul vitalitatea, energia şi ardoarea.

Adesea, bătrânul nostru Crab va acorda o prioritate exagerată intuiţiei, adesea falsă din cauza fantasmelor, şi va deveni bărbatul (sau, după caz, femeia) inspirat(ă) de idioţenii care nu funcţionează, proiecte extravagante şi ireale. Evident, el le impută eşecul său celorlalţi, societăţii sau destinului blestemat.

 

Atenţie!

Semnul solar nu este decât o componentă a personalităţii. El trebuie să fie completat măcar de poziţiile Ascendentului, Lunii, a lui Mercur, Venus şi Marte. Semnul solar nu este decât o bază de plecare, un fel de portret general care trebuie să fie rectificat într-un tot coerent de către ceilalţi factori (foarte numeroşi) ai unei teme natale. Astfel, un horoscop exact se realizează doar ţinând cont de toate aceste aspecte. Puteți comanda AICI analizele astrale personalizate oferite de Club Mistic.